ПРВИ ФЕСТИВАЛ ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПЈЕВАЊА: Да не заборавимо пјевање удвоје и утроје :: Semberija INFO ::

 

ПРВИ ФЕСТИВАЛ ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПЈЕВАЊА: Да не заборавимо пјевање удвоје и утроје


Град Бијељина постао је богатији за нови догађај у области културе.

Културно умјетничко друштво ,,Плетеница’’ организовао је Први фестивал традиционалног пјевања на којем су наступили извођачи из Бијељине, Мркоњић Града, Новог Сада, Бечеја и Сарајева. Предсједник КУД ,,Плетеница’’ Александра Цвјетиновић изјавила је да ово удружење жели да буде оснивач најмање четири културне манифестације у граду.

-Ово је друга манифестација коју организујемо током године. Нагласила бих да пропозиције нису лагане, јер су предсједница жирија и остали чланови веома искусни. Старији тип традиционалних група није могао да се пријави овај пут, али за други фестивал ћемо направити двије различите категорије. На први Фестивал традиционалног пјевања могли су да се пријаве учесници старости до 30 година’’, рекла је Цвјетиновићева.

Етномузиколог Сања Ранковић, која је била предсједник жирија, навела је да је важно подржати и промовисати традиционално пјевање, јер се на тај начин чува идентитет једног народа.



-Ако хоћемо да задржимо младе у градовима и селима, морамо осим посла да им понудимо и културне садржаје, да их вежемо за ове просторе, између осталог и емотивно, а неговање традиције је један од начина. Ми нисмо свесни колика је моћ музике и колико музичком културом може да се манипулише. Наравно да треба да будемо упућени у оно што доноси заподноевропска култура, али морамо да се окренемо и себи’’, истакла је Ранковићева.

Она је у Етно-селу ,,Станишићи’’ за заинтересоване групе одржала предавање о традиционалној музици динарских Срба који су настањени у Војводини, о теми на којој је докторирала.

-Проучавала сам музику Срба из данашњих држава БиХ и Хрватске, који су настањени у Војводини. Овај пут сам изабрала да говорим о музици Срба из Шипова, околине Босанског Петровца и Купреса, а представила сам и део вокалног стваралаштва са тог поднебља које негују досељеници у Војводину’’, нагласила је Ранковићева.

Предсједник КУД ,,Ђида’’ из Бечеја Снежана Секулић каже да ово друштво има седам ансамбала, од којих је један Женска певачка група ,,Берегиње’’, која постоји три године.

-То су веома младе девојке које раде са стручним лицем и до сада су имале запажене резултате на смотри у Неготину и Суботици. У Бијељини су се представиле са три песме из различитих епоха’’, додала је Секулићева.
Стручни руководилац Женске вокалне групе ,,Дуња’’ из Сарајева, Зорана Гуја, рекла је да ова група ради већ 10 година у оквиру КУД ,,Башчаршија’’ и да су раније имали прилику да посјете Бијељину.

-КУД ,,Башчаршија’’ постоји 70 година. У Бијељини смо одлучили да се представимо са два старија облика, једним пјевањем утроје, пјевањем удвоје са карактеристичном мелодијом Сарајевског поља, и једном пјесмом из Гламоча. Прије двије године смо били такмичари на Мајским музичким свечаностима и освојили смо прву награду. Ово нам је велико искуство и велика нам је част што смо поново ту да упознамо нова лица, али и да се видимо са пријатељима’’, навела је Гуја.



У такмичарском дијелу Фестивала традиционалног пјевања, у класи соло пјевања, прво мјесто освојила је Олга Марковић из новосадске Академије уметности, друго Јана Ралић из Пољопривредне школе из Футога, а треће мјесто Андреа Васиљевић из КУД-а ,,Плетеница’’ Бијељина.

Прво мјесто у класи пјевачких група подијелили су КУД ,,Башчаршија’’ Сарајево и Академија уметности Нови Сад. Друго мјесто припало је КУД-у ,,Ђида’’ - пјевачка група ,,Берегиње’’, а треће мјесто дијеле КУД ,,Петар Кочић’’ Мркоњић Град и КУД ,,Светозар Марковић’’ Нови Сад.