У ДОБА КОРОНА ВИРУСА КОД СЕМБЕРАЦА СЕ ПРОБУДИЛА ЖЕЉА ЗА ЧИТАЊЕМ :: Semberija INFO ::

 

У ДОБА КОРОНА ВИРУСА КОД СЕМБЕРАЦА СЕ ПРОБУДИЛА ЖЕЉА ЗА ЧИТАЊЕМ


Пандемија корона вируса учинила је свакидашњицу изазовном на свим меридијанима и у свим дјелатностима, а изузетак нису биле ни библиотеке. Међутим, иако је у марту због ширења епидемије корона вируса одједном све стало, код Сембераца се пробудила жеља за читањем. Најбољи показатељ за то је утростручен број посјета дигиталној библиотеци лани у односу на годину раније.

Истакла је то за портал Семберија инфо библиотекарка у Народној библиотеци “Филип Вишњић” у Бијељини Жељана Арсеновић, наводећи да је дигитална грађа остварила више од 6.000 посјета корисника, што је значајан успјех. Ипак, епидемиолошка ситуација утицала је на смањење долазака корисника у библиотеку. То показују и подаци из 2019. године када је библиотека имала 10.175 чланова, а 2020. годину завршила је са 9.938 корисника.
Према ријечима Арсеновићеве, људи се враћају књигама и читању, јер имају више времена за те активности.



"Библиотека од 2010. године посједује и Дигиталну библиотеку, односно, на свом сајту посједујемо књиге у електронском формату које корисници могу да преузму на своје рачунаре. Сваке године дигитализујемо одређен број књига, а то су, прије свега, наше старе и ријетке књиге, односно књиге из Завичајне збирке. Због пандемије вируса корона библиотека је радила ограничено са корисницима, али потрудили смо се да им у претходној години омогућимо приступ још већем броју књига, јер су колеге интензивно радиле и на дигитализацији грађе. С обзиром на ситуацију, можемо рећи да смо задовољни цјелокупним пословањем библиотеке у претходној години", истакла је Арсеновићева.

Током ванредног стања библиотека је била затворена за кориснике, али су у библиотеци искористили тај период да унесу књижни фонд Одјељења за одрасле читаоце у узајамни електронски каталог на платформи ЦОБИСС (Кооперативни онлајн библиографски систем и сервиси), у програму који користе библиотеке у Републици Српској, те су тиме омогућили покретање електронске позајмице и за то одјељење. Наиме, Библиотека "Филип Вишњић" је електронску позајмицу покренула 2019. године на Одјељењу за дјецу. Велики број књижног фонда за читаоце пребачен је у електронски каталог, а књиге које корисници не могу пронаћи у каталогу, свакако могу пронаћи уколико посјете библиотеку.

Посјете библиотеци су биле ограничене, односно могао је да уђе само по један корисник на позајмна одјељења, а у читаоницама је истовремено могло да буде само седам корисника. Такав рад је зауставио  многе редовне активности као што су књижевне вечери, промоције, радионице за дјецу, организоване посјете школараца, па чак ни ЛУТВИД ФЕСТ није доведен до краја, односно није одржано финале такмичења. Све то је условило да буде смањен број физичких посјета библиотеци, тако да је у односу на 2019. годину, када је забиљежено 200.000 посјета, у 2020. години забиљежено је 95.550 посјета.



"За разлику од претходних година, било је неопходно промијенити и начин учлањења како би се због пандемије вируса корона прилагодили свим препорукама Института за јавно здравство Републике Српске, Министарства просвјете и културе, свих надлежних републичких институција, те Градског кризног штаба. Зато смо највећи дио учлањења обавили преко колективног уписа. Послали смо дописе свим основним и средњим школама, установама и фирмама да нам доставе спискове заинтересованих, како би избјегли стварање гужве. Толики одзив наших суграђана показује њихову љубав према књизи и читању. Ми им се, свакако, захваљујемо на указаном повјерењу уз обећање да ћемо се трудити да им колико је год могуће више изађемо у сусрет и набавимо што више књига за које су заинтересовани", рекла је библиотекарка Жељана Арсеновић.

Она је додала да бијељинска библиотека располаже са око 113.500 наслова и да се труде да у складу са могућностима остваре жеље читалаца, иако имају ограничена средства за набавку нових наслова.

"Планове за 2021. годину радили смо опрезно, у смислу да имамо одређене активности које ћемо одржати без обзира на ограничено или отворено пословање, са могућношћу проширивања садржаја које наша установа може пружити ако мјере буду блаже или укинуте. Потрудићемо се да нашим корисницима омогућимо  сусрете са писцима, предавања, изложбе и све оне активности на које су они навикли. Такође, наставићемо да уносимо преостали фонд у ЦОБИСС како бисмо проширили електронску позајмицу и на друга одјељења", рекла је Арсеновићева.



Семберија инфо - Љ. Божић