ФОТОГРАФИЈЕ МИТРА СИМИКИЋА ИЗ БИЈЕЉИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ФОТОГРАФИЈЕ МИТРА СИМИКИЋА ИЗ БИЈЕЉИНЕ


Документарне фотографије Митра Симикића (32) из Бијељине недавно су представљене на Првој ретроспективној изложби босанскохерцеговачке фотографије, као дио пројекта Фото Галерије Јелићева.

Сам аутор за портал Семберија инфо каже да је циљ ове изложбе, на којој су се појавиле и његове фотографије, обједињавање и представљање босанскохерцеговачких фотографа и фотографија које су достигле једну еволуцију у времену.

-За све нас, који се бавимо  умјетничком и документарном фотографијом, од велике је важности припадност неком еснафу, удружењу, ,,заједници фотографа”, која ће нас водити ка усавршавању оквира фотографског медија, промовисати нове перспективе и отварати нове странице сарадње. Све то може само резултирати још већим квалитетом и стварањем шанси за излазак на свјетско тржиште фотографије”.

Посматрајући визуелно и ликовно становиште, када је у питању фотографија коју он ствара и коју стварају други босанскохерцеговачки фотографи, Симикић каже да су се и у овом случају  вредновали  различити поступци фотографа према фотографској умјетности.

-Фотографија, на неки начин, јесте слика, али, та слика није настала класичним сликарским методама и поступцима. Мене је кроз ово вријеме највише занимала документарна фотографија, фотографија са идејом изражавања емоција и перцепције људи, окружења и ситуација. Занимале су ме фото – приче у облику серија и дугорочних пројеката, стварне фотографије које истражују друштвене вриједности. У посљедње вријеме све више користим ту, такозвану, уличну фотографију, као документарну представу свакодневице. Покушавам да рекреирам стварност својим властитим визуелним језиком”.

Симикић је Одсјек графичког дизајна, као основне студије, завршио на Академији умјетности Слобомир П универзитета, након чега је у Новом Саду уписао и завршио магистарске студије на Академији умјетности. Тренутно живи и ради у Бијељини на отвореним фотографским пројектима, а запослен је у једном онлајн шопу, као графички дизајнер, у маркетинг служби.

Семберија инфо