ВРСНЕ МАЈСТОРИЈЕ КАЛЕМАРА НИКОЛЕ НИКОЛИЋА ИЗ БИЈЕЉИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ВРСНЕ МАЈСТОРИЈЕ КАЛЕМАРА НИКОЛЕ НИКОЛИЋА ИЗ БИЈЕЉИНЕ


Никола Николић (58) из Бијељине од своје осамнаесте године бави се калемљењем воћа. За протеклих четрдесетак година, како каже, окалемио је на хиљаде садница, углавном аутохтоних сорти воћа из цијеле БиХ, али и из држава региона. Калемарство је учио од дједа, оца, стрица.

-На једном стаблу ,,окупио” сам најбоље аутохтоне сорте јабуке из Какња, Зенице, Високог, Рудог, Сребренице, Братунца, Илијаша, Вишеграда и да даље не наб-рајам. Осим јабука, калемим и крушке, трешње, вишње, Код мене на једном стаблу можеш убрати и ,,сембеговачу”, и ,,кајзерицу”, ,,водењачу”, ,,такишу”, ,,карамур”, ,,илињачу”, ,,медницу”… Све су то јесење сорте, тако да ће у исто вријеме и плодови бити за брање”.

У свом воћњаку Никола има педесетак окалемљених аутохтоних сорти јабука и исто толико крушака, десетак сорти трешње. Показује јединствен црни дуд који је стар око осамсто година. Каже да га је Свети Сава садио у Пећкој патријаршији, одакле га је у Бијељину донио отац Петар.

Никола од почетка новембра орезује воће у семберским воћњацима. Орезивање ће потрајати све до почетка вегетације. Кад имаш сретну руку за калемарство, каже Никола, у овом послу ни мразеви нису никаква препрека.

Семберија инфо