Сања Пекић, дипломирана правница и сликарка: Кроз слику изражавам своје расположење :: Semberija INFO ::

 

Сања Пекић, дипломирана правница и сликарка: Кроз слику изражавам своје расположење


Сања Пекић (34), дипломирана правница из Бијељине, више од четири године интензивно слика и своје слике продаје уз помоћ интернета диљем земљиног шара. Однедавно је и члан Ликовног клуба „Свети Лука“.  

У недостатку посла у струци, како тврди за Семберске новине, Сања се тренутно бави онлајн интернет продајом намјештаја за једну бијељинску трговинску фирму.

„Прије четири године почела сам да сликам и уз помоћ интернета кренула је продаја мојих слика. Посла је раније било пуно више, захваљујући фејзбуку. Сада је и тај посао, због скупље рекламе и оглашавања, мало успорен. Не може се од тога живјети на високој нози. Тренутно се бавим  онлајн продајом намјештаја, а сликарство ми је од почетка хоби, начин да изразим себе и своја унутрашња расположења. Сликам акрилним бојама, јер су оне много лакше за рад. Сликам у стану, имам мало дијете, тако да сам морала одабрати боје које се брзо суше. По природи сам хировита, волим брзо да радим и  пуно користим палетни нож, малу шпахтлу која се користи за рељефно сликање. Пуно сликам апстрактне мотиве, а волим и модерну умјетност, слике са јаким бојама и јаким контрастима. Већином радим по наруџби и углавном су то композиције састављене из више, пет или шест, дијелова које се на зиду могу раставити. То је модерно у посљедњих пет до шест година“.



Сања каже да модерна умјетност не пати од детаља, већ је ту битан онај први утисак и ефекат боје и контраста. Мотиви су сведени на неколико основних детаља. С обзиром на то да се новац за поруџбине узима унапријед, савјестан и одговоран рад је оно што се подразумијева у овом послу.

„Неки мотиви су били хит на интернету, као што је јапанско дрво, а ријеч је о првој слици из дијелова коју сам урадила за себе. Јапанско дрво и цвијет јапанске трешње сваки је посебан и различит, као и свака слика. Ниједна слика, када се ради руком, не може бити идентична. Купци знају да ће добити аутентичну слику. Од малих ногу сам исказала таленат за цртање и сликање. У бившој Југославији освајала сам награде на такмичењима и ликовним конкурсима. Ипак, умјесто да одем на ликовну академију, опредијелила сам се за право“.

Сања каже да је сликарство за њу постало хоби и додатни извор прихода за живот. Њене слике данас красе домове многих у БиХ. Сретна је, каже, када се људи одушеве њеном сликом и то је оно што јој даје снагу да настави са сликањем. 

Семберске новине: Љ.Љубојевић