ИНТЕРВЈУ: СИНИША КАЈМАКОВИЋ, РУКОВОДИЛАЦ ФИЛИЈАЛЕ ЗАВОДА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ РС У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ИНТЕРВЈУ: СИНИША КАЈМАКОВИЋ, РУКОВОДИЛАЦ ФИЛИЈАЛЕ ЗАВОДА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ РС У БИЈЕЉИНИ


Незапосленост је проблем о ком се прича дужи низ година, а о томе да ли има значајног помака у смањењу броја незапослених, те  како и шта ради Биро за запошљавање Бијељина, разговарали смо са Синишом Кајмаковићем, који се на мјесту руководиоца бијељинске филијале Завода за запошљавање Републике Српске налази 13 мјесеци.

Колико је особа на евиденцији Бироа у Бијељини? Гледајући структуру незапослених, реците нам за која занимања се најдуже чека на посао, те која занимања су дефицитарна?

-На евиденцији Бироа Бијељина, који је једна од организационих јединица Филијале Бијељина Завода за запошљавање РС, налази се 10.229 незапослених лица која активно траже посао, те 9.651 незапослено лице које је пријављено ради остварења других права, у првом реду права на здравствено осигурање. Када је ријеч  о структури незапослених, на посао чека 1.710 високообразованих, од тога пола их је са дипломом економиста и правника. На другој страни тржиште рада вапи за пекарима, стаклоресцима, каменоресцима, возачима аутобуса, руковаоцима грађевинских машина, медицинским техничарима, његоватељицама, професорима њемачког језика, математике, физике, те инжењерима различитих струка. То све говори да се мора више пажње посветити усклађивању образовања са потребама тржишта рада, те, између осталог, морамо се више посветити преквалификацији и доквалификацији оних који су у потрази за запослењем.

Како видите актуелно стање тржишта рада у Бијељини?

-Посматрајући стање са позиције на којој сам годину и мјесец дана, могу рећи да није сјајно, али ипак иде на боље. Истина, помаци су скромни, али биљежи се повећање привредне активности и сматрам да је важно истаћи да у Бијељини имамо константно смањење броја незапослених. Овом приликом бих, као примјер повећања привредне активности, издвојио отварање производног погона италијанске фирме Бенетон у Бијељини који ће, уз наше посредовање, за почетак рада, који је планиран концем фебруара, почетком марта, запослити 20 радника, а до краја године тај број ће бити око 200.

Завод за запошљавање има више надлежности, а једна од њих је посредовање у запошљавању. На који начин се тренутно обавља посредовање и да ли се улога Завода за запошљавање у том погледу може побољшати?

-Имамо стручног сарадника за посредовање између послодаваца и незапослених лица. Када послодавац има потребу за новим радницима и објави конкурс, наш референт, тј.  стручни сарадник објави конкурс у медијима са којима Завод за запошљавање има уговор о оглашавању, те објави конкурс и на нашој веб страници. Поред тога позива на разговор незапослена лица  тражене струке и координише комуникацију између њих и послодавца. Истина, у пракси се овај посљедњи дио врло често заобиђе, јер послодавац користи право да сам бира раднике које ће запослити. У сваком случају, кључ успјеха је добра комуникација између незапослених и послодаваца, а посредовање се може побољшати и на томе треба што више радити.

Које најзначајније активности бијељинске филијале Завода за запошљавање можете истаћи у прошлој години?

-Најзначајније и најефикасније активности свакако су активности које се тичу активних мјера запошљавања. Као што знате, имамо један важан сектор у оквиру Завода, који се зове Сектор активних мјера запошљавања, који се брине о посредовању између државе, Владе, ресорног министарства, те привредних друштава,  правних лица и субјеката који исказују потребу за новим запошљавањем, као и лица која желе да се самозапосле. Иначе, Завод сваке године пласира одређени износ средстава, прави програме запошљавања, а прошле године било их је шест. Редовно, сваке године, имамо програм запошљавања приправника, затим, програм запошљавања Рома, програм запошљавања дјеце погинулих бораца, програм запошљавања ратних војних инвалида, програм за тешко запосливе категорије (прошле године био је то програм запошљавања жена из руралних средина), а треба знати да сваки од тих програма има варијанту запошљавања и самозапошљавања. 

Које потенцијалне програме незапослени могу очекивати у наредном периоду?

-На нама је да и благовремено информишемо незапослена лица о програмима, а што се тиче ове године, Завод за запошљавање РС је обезбиједио око 15 милиона марака за нова запошљавања. Сматрам да ће бити доста простора за оне који желе да се запосле или самозапосле. Требају пратити веб страницу Завода за запошљавање РС, јер ми редовно објављујемо када има средстава. Поред тога доступни смо и директно за потребе незапослених и послодаваца.

Шта Ви као руководилац филијале Завода за запошљавање РС поручујете незапосленим лицима, али и послодавцима?

-Наш задатак је да што боље координишемо, размјењујемо идеје и информације које имамо, да уважавамо потребе послодаваца. Све ово што ми радимо пада у воду ако послодавац није стекао услове да може нормално да функционише и запосли нове раднике. Послодавци треба да се уважавају, јер они су ти који запошљавају раднике. Њихови ставови, мишљење, приједлози и идеје требају да буду нама као посредницима обавеза и зато млади људи треба да знају да данас на тржиште рада морају да изађу спремнији, посједујући стручне вјештине и знања која послодавац очекује.

СЕМБЕРСКЕ НОВИНЕ