Због чега је пчела савршенство природе? :: Semberija INFO ::

 

Због чега је пчела савршенство природе?


Братислав Лукић из Бијељине, по занимању доктор ветеринарске медицине, запослен као републички ветеринарски инспектор, успјешан је пчеларски стручњак који је спојио теорију и праксу у пчеларству. Након завршетка основних и постдипломских специјалистичких студија на Факултету ветеринарске медицине у Београду, поред професионалних обавеза као републички ветеринарски инспектор, у слободно вријеме бави се пчеларством.

-Током студирања, а касније и током рада у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС на пословима  вишег стручног сарадника за епидемиологију, схватио сам колики је значај  адекватног и квалитетног превентивног поступања кад су у питању болести животиња, тако да сам се одувијек водио тим принципима, па и када је ријеч о болести пчела.  С обзиром на то да се човјечанство удаљило од природе, те грубо нарушило њене принципе и равнотежу, свједоци смо појаве нових болести како код људи, тако и код биљака и животиња, које су изазване дегенеративним поремећајима, а све као посљедица неприродног начина живљења.  Стога се и повећава број присталица екологије, односно људи који се боре за очување здравља уз помоћ природнијег живљења и исхране, а пчелиње производе сврставају међу посебне дарове које природа нуди човјеку као здраву храну’’, појашњава Лукић и истиче да се одувијек дивио организованошћу пчелињег друштва.

-Љубав према пчелама и пчеларству осјетио сам још као дјечак, док сам гледао како мој деда 80-их година пчелари, у то вријеме са неких 20-30 кошница типа ДБ, да би прве озбиљније кораке у пчеларству направио као средњошколац, када је отац мене и брата упознао са основама пчеларства. Данас мој брат и ја пчеларимо на ЛР кошницама. С обзиром на то да се ради о породичном пчелињаку који је одувијек његован, по завршетку студија одлучио сам унијети одређене новине. Данас пчеларско домаћинство Лукић има око 180 кошница ЛР типа и ријеч је о селећем пчелињаку. Да би се нешто озбиљно постигло у пчеларству, неопходно је добро познавати биологију пчеле, технологију рада, препознати прве симптоме болести и благовремено реаговати’’.
 



Рани прегледи

- Фебруар, као вјесник прољећа, када су дани знатно дужи и нешто топлији, утиче на матицу да почне са полагањем јаја, уколико то већ није урадила и крајем јануара. Иако нам на први поглед лијепо вријеме и блага зима дају оптимизам за успјешно презимљавање и брзи развој друштва, за пчеле и пчеларе боље је да фебруар буде хладан, како не би дошло до претјераног развоја легла. Уколико се нису искористили лијепи дани током јануара за додавање погача и за утопљавање кошница, вријеме је да се изврши брзи преглед кошница, уз минимално кориштење димилице, с циљем утврђивања залиха хране, те додавање погача или додавање из резерве затворених рамова са медом који се постављају хоризонтално преко сатоноша’’, прецизира Лукић и подсјећа да почетак прољећног развоја пчелињих друштава зависи од више фактора.
Осим временских прилика, развој зависи и од старости матице, односно бројчане јачине самог друштва. Познато је да је савремена пчеларска пракса одбацила подстицајни развој раног легла као мјеру успјешне припреме пчелињих друштава за багремову пашу јер рано легло исцрпи нарочито слабија и средње развијена друштва. С правом кажемо да пчеларска сезона почиње крајем јула и у августу, јер ако смо тада извршили замјену матице, правовремену зимску прихрану пчела и тиме поштедили зимске пчеле у преради сирупа, односно очували бјеланчевинасто масну материју зимске пчеле у овом периоду, за који сматрамо да је критичан период, нећемо имати проблема у успјешности смјене зимске пчеле и ефикасности развоја младих прољетних пчела. Такође, на почетак развоја има утицај и количина хране, имајући у виду да је потрошња удвостручена када је посебно изражена потреба за пергом која је неопходна у развоју ларви. Како је развој крајем фебруара и у првој декади марта све интензивнији и како је потрошња хране и перге повећана за развој легла, истовремено треба да обезбиједимо и адекватан извор свјеже питке воде, по могућности да појило стављамо на осунчана мјеста, како би се вода загријала. Треба нагласити да је фебруар мјесец у којем треба да одрадимо што више послова у вези са набавком опреме, прибора, кошница...

Од залежених јаја у марту највећи број излежених пчела постају излетнице за вријеме цвјетања багрема, што ће утицати на медне приносе. Лијепе дане почетком марта, без вјетра и са температуром изнад 15°Ц треба искористити за први детаљни преглед, за чишћење подњача од угинулих пчела, чиме ћемо имати детаљан увид у стање кошнице, те угинула друштва склонити из пчелињака. Приликом прољетног прегледа увијек треба тежити да рамове који су покупили влагу, рамове са старијим и лошијим саћем, промијенимо и претопимо. Посебно треба обратити пажњу да перга не буде буђава, јер је то један од фактора који може изазвати мајску болест пчела. Како је март, а поготово друга половина кључна за развој заједнице за багремову и остале паше, у случају лошег времена неопходно је вршити стимулативно прихрањивање шећерним сирупом, водећи рачуна да ноћна температура не буде испод 10°Ц.  Обично се сируп спрема у промјеру 1:1, те је препорука да се сипа у хранилицу до 300 мл свако друго вече, чиме ћемо допринијети несметаном развоју заједнице’’.        

   
Препарати

Лукић упозорава и на кориштење регистрованих препарата у пчелињаку.
- Доскора на подручју БиХ нисмо имали регистроване лијекове који се примјењују у пчеларству. Данас постоје препарати против варое на бази тимола, који су регистровани у надлежним министарствима и налазе се у продаји. Савјет за све пчеларе је да свакако користе регистроване лијекове и по упутствима произвођача, како се не би изазвала нежељена дејства или се добио слаб ефекат кориштених препарата.

Кад је ријеч о америчкој куги пчелињег легла, као бактеријском заразном обољењу, а које се на велику жалост појављује на пчелињацима широм БиХ, желим истаћи да никако не треба покушавати лијечење разним антибиотицима или слично, јер ће ефекат бити неповољан, а доћи ће само до ширења болести на цијелом пчелињаку. Стога, чим се и први симптоми примијете, неопходно је узети узорак, односно исјећи комад саћа са леглом и послати у ветеринарске лабораторије на дијагностичко испитивање. Када се болест потврди, неопходно је обавијестити ветеринарског инспектора или надлежног ветеринара и даља процедура се проводи по прописаном упутству. Желим нагласити да у оваквим случајевима надлежна министарства пољопривреде сносе трошкове који ће настати спаљивањем кошница заражених друштава и опреме која је била у контакту са тим друштвима’’, закључује Братислав Лукић.
 

Признања и награде

Као резултат здраве природе у Семберији и на Мајевици, као и за успјешан рад и труд у пчелињаку, за Братислава Лукића и пчеларско домаћинство Лукић, стигле су и вриједне награде. Поред признања за најквалитетнији багремов мед, за који је освојио златне медаље на међународним такмичењима у Тузли и међународном пољопривредном сајму у Градачцу 2018, Лукић је награђен и златним признањем за мед од липе и ливаде на Другом међународном органолептичком оцјењивању квалитета меда у организацији Удружења пчелара Брчко. Лукићи посебно истичу златну медаљу за шумски мед са 12. Међународног сајма пчеларства ,,Медена Тузла 2017’’.

СЕМБЕРСКЕ НОВИНЕ