Пчелар Милорад Глигоревић пола вијека са пчелама: Није за мене мед увијек сладак, често је и горак :: Semberija INFO ::

 

Пчелар Милорад Глигоревић пола вијека са пчелама: Није за мене мед увијек сладак, често је и горак


Пчелар Милорад Глигоревић, пензионер, пчеларством се бави већ педесет година. Живи у семберском селу Љељенча и на свом имању тренутно има око 150 пчелињих друштава. Милорад каже да се пчеларством бави из чисте љубави, не гледајући увијек и само на ону материјалну корист која се може остварити пчеларењем.


 
- Не памтим лошију годину за пчеларе од ове која је већ иза нас. Ипак, опет се нешто добило. Уз значајна улагања, нешто мало меда се добило и у овако тешкој години. Ове године сам пчеле добро нахранио и оне ће то мени вратити, као добри пријатељи, али, не када буду хтјеле, већ када буду могле. Дужан сам их нахранити и сачувати. Да ли има вјештачког, фалш меда на тржишту БиХ, то не могу тврдити. Код мене је образ и поштење на првом мјесту. Комплетна моја породица бави се пчеларством. Многи кажу да је мед сладак, међутим, он је мени најчешће горак, због пуно посла и обавеза које имам у пчелињаку. Навикао сам на то, па издржавам док могу. Помажу ми у пчелињаку син, снаха, унуке, кћерка. Осим меда, производим мед у саћу, полен, пергу, прополис и прополис капи“, каже Милорад Глигоревић, један од најстаријих семберских пчелара.
 
Милорад каже да су његове пчеле углавном стациониране на породичном имању, а понекад их сели на медоносно богатије и разноврсније локације. У просјечно доброј пчелињој години произведе 20 до 25 килограма меда по кошници. Ове године, каже, успио је произвести пет до шест килограма по кошници. Што се пласмана тиче, све прода на кућном прагу. 

Семберске новине - Семберија инфо