УСКОРО НА ТРЖИШТУ И ЕЛЕКТРИЧНИ КОНВЕКТОРИ ИЗ ЛОПАРСКЕ ФАБРИКЕ :: Semberija INFO ::

 

УСКОРО НА ТРЖИШТУ И ЕЛЕКТРИЧНИ КОНВЕКТОРИ ИЗ ЛОПАРСКЕ ФАБРИКЕ


Нешто више од мјесец дана остало је до завршетка још једне пословне године која је у великој мјери била обиљежена пандемијом вируса корона.
 
Фабрика радијатора „Термал“ из Лопара средином марта суочила се са пандемијом и неминовним смањењем упослености производних капацитета.
 
Елвир Јахић, директор „Термала“, каже да је ситуација била неизвјесна, јер их је пребрзо затекла одлука о рестрикцијама, забранама, путним баријерама и отежаном транспорту робе и репроматеријала.
 
Упркос томе, ова фабрика одржала је континуитет извоза 40 одсто својих производа, док 60 одсто производа пласира на домаћем тржишту. Радијатори се извозе у Србију и на Косово, резервоари за гориво у Холандију.
 
-С обзиром на нашу извозну орјентацију, највише нас је погодила чињеница да су међудржавне границе у Европи на одређено вријеме биле затворене. Били смо приморани да, чак, у једном краћем периоду, зауставимо производњу. Врло брзо смо се вратили у нормалне токове и све раднике, које смо послали на привремено чекање, поново смо позвали на посао. Већина њих се вратила у производњу, а запослили смо и неке нове раднике. Тренутно имамо четири различита производа у четири производна погона. Примарна нам је производња радијатора, јер је то, на неки начин, заштитини знак наше фабрике. Производимо још котлове на чврсто гориво и на пелет, резервоаре за гориво, које у потпуности извозимо на холандско тржиште, као и пелет као гориво. Са ова четири производа заокружили смо комплетан круг гријања простора. Важно је истаћи да смо, упркос пандемији вируса корона, остварили  наше пословне циљеве и планиране количине производа. Вјерујем да ће производња остати на садашњем нивоу“, каже Јахић, истакавши да је заостатак у производњи, који је забиљежен у марту, априлу и мају, анулиран у љетњим мјесецима.



У „Термалу“ је тренутно запослено 85 радника и остварује се производња на прошлогодишњем нивоу. У протеклим годинама ова фабрика имала је значајне инвестиције и оне су настављене и у овој години. Нови погони, нове производне хале, нова лакирница у фабрици радијатора, све је то обиљежило неколико протеклих неколико година у „Термалу“. Јахић каже да се инвестиције неће заустављати, те да је планирано проширење производних капацитета ради повећања производње.
 
-Наш циљ је да ускоро покренемо производњу електричних конвектора, на принципу норвешког панелног конвектора. То је нешто ново што ће освјежити класични панелни радијатор. Електрични дигитални конвектор је изузетно тражен на тржишту, јер се користи у мањим пословним и стамбеним просторима. Конвектор ће бити снаге од 500 W до три кW“.
 
Што се тиче плата запослених, оне су редовне, а редовно се измирују и пореске обавезе и то значајно утиче на стабилност ове фирме.  У „Термалу“ је константно актуелна потражња за браварима и вариоцима.
У овој фабрици су опредијељени на додатне едукације и преквалификације радника како би добили стручне и квалификоване вариоце и браваре за посао у погонима „Термала“.                   
 
Семберија инфо