Јовица Мићић из семберског села Градац :: Semberija INFO ::

 

Јовица Мићић из семберског села Градац


Прије шеснаест година породица Мићић из семберског села Градац почела се бавити узгојем јунади. Јовица Мићић каже да је све почело у 2004. години, да би осам година касније изградио нови, модеран објекат на фарми, чиме је желио заокружити производни процес и обезбиједити егзистенцију за себе и своју породицу.



„ Тренутно на фарми имамо осамдесетак грла, од телади до бикова за продају. Што се тиче пласмана, имамо два проблема који нас прате већ година. Тешко набављамо товни материјал, телад за узгој. Немамо регистровану фирму за увоз, а самим тим немамо ни улазног ПДВ-а. У том случају излазни ПДВ нам ништа не значи. Наш највећи проблем тренутно је немогућност пласмана, јер је откупна цијена пала скоро на 3,5 КМ по килограму, плус ПДВ. Са том цијеном губимо од 300 до 500 КМ по грлу. Питање је, до када можемо издржати овако немогуће стање. Сналазимо се на разне начине. Црпимо неке своје унутрашње резерве, обављајући друге послове или се ослањајући на чињеницу да смо имали једну родну годину, када су житарице у питању. Већ сада не видимо некакву перспективу у овом послу, а велико је питање шта тек могу очекивати наша дјеца, због којих смо и инвестирали велики новац у изградњу фарме“, каже Јовица Мићић, истичући да би актуелне власти морале озбиљно да се позабаве тренутном ситуацијом у пољопривреди, посебно у сточарству.

„ Слушамо годинама како у БиХ производимо око 30 одсто меса за властите потребе. Нешто се чудно дешава на тржишту, јер се увозе огромне количине меса, док домаћи произвођачи не могу у овом послу да пронађу адекватну рачуницу. Жељели смо да од овога изградимо солидан породични бизнис, али се плашимо да у оваквим условима нећемо још дуго издржати. Има код нас већ сада пуно фармера који затварају фарме. Узмите најједноставнију рачуницу, теле купујемо по цијени од 1.200 до 1.400 КМ, док утовљеног бика продајемо по 2.000 КМ. Тов траје годину дана. Свјесно улазимо у минус. Годинама се нечему надамо. Није лако преко ноћи затворити фарму, али, забринути смо за будућност“, каже Јовица Мићић. 

Semberija info - Lj.Lj.