Стајићи - Прерађивачи купуса из Велике Обарске: Радимо за будућност, на дуже стазе :: Semberija INFO ::

 

Стајићи - Прерађивачи купуса из Велике Обарске: Радимо за будућност, на дуже стазе


Породица Стајић из Велике Обарске већ неколико година успјешно се бави   производњом и прерадом купуса. Цвијетин Стајић, који се са сином Николом бави овом производњом, каже да је пандемија вируса корона умањила резултате у свим сегментима живота, па и у дјелатности којом се  бави њихово породично газдинство.

 „Радимо за будућност, на дуже стазе, те се надамо да ће и ова пошаст ускоро проћи. Син Никола је дипломирани инжењер пољопривреде, одсјек заштита биља. Регистровали смо и предузеће „Из срца Семберије“. Што се тиче знања и искуства, имамо га довољно, да бисмо произвели квалитетан купус и прерађевине од купуса“.

Цвијетин каже да у току сезоне произведу између 120 до 150 тона киселог купуса, што подразумијева и то да морају произвести и обезбиједити око 250 до 300 тона свјежег купуса.



„ Све радимо у властитој режији, ради контроле квалитета. Тренутно обрађујемо и садимо купус на осам хектара. Боримо се за пласман робе на босанскохерцеговачком тржишту. Нешто смо извозили за Енглеску, али у условима пандемије вируса корона БиХ тренутно не испуњава услове за извоз ове робе на енглеско тржиште“.

 Цвијетин Стајић каже да се неколико година уназад производња свјежег купуса није показала као рентабилна. С обзиром на то да купус производе за сопствене потребе и за вишу фазу прераде, Стајићи од овог посла имају одређену корист. На тржиште пласирају вакум паковања  киселог купуса у главици, резани купус, а покушавају да пласирају и расол.



„Упркос корони, ми морамо радити. Предаје нема. За сада остајемо на овом производу. Наш план је да понуду проширимо и на друге артикле, али година је таква каква јесте и ми за сада остајемо на овом капацитету и на овом производу“, каже Цвијетин Стајић. 

Semberija info - Lj.Lj.