Храбро против опаке болести :: Semberija INFO ::

 

Храбро против опаке болести


Удружење жена за борбу против карцинома „Геа“ у Бијељини постоји већ петнаест година. На челу овог удружења је Гордана Ступар(64), храбра и одлучна жена која се са великом срчаношћу борила и изборила против најстрашније болести модерног доба.

„ У 2004. години сам дошла у Бијељину. С обзиром на то да сам радила за ОСЦЕ, упознала сам Мару Радовановић у Удружењу жена „Лара“. Она ме упознала са младом женом, Ђујом Пејић, која се у то вријеме лијечила од карционома. Организовале смо оснивачку скупштину Удружења „Геа“ и тако смо кренуле са активношћу. Иако су данас отворене и активне друштвене мреже и свакоме је дата могућност да истражује, да се едукује, мислим да је менталитет код наших жена такав, да реагују, по принципу, немој да други за то сазна. Постоји национални програм за борбу против карцинома. Жене имају обавезу да обаве прегледе у периоду од 5о. године живота до шездесет и пете. Удружење „Геа“ је до сада набавило два мамгорафа, организујући донаторске вечери.  Један мамограф је статичан, у болници, други мамограф је мобилан и био је у свим амбулантама породичне медицине. Ми смо анимирале жене и на вријеме их упознавале са важношћу прегледа. Зашто је то женама тешко, да дођу и да се прегледају“.

 Гордана Ступар каже да је карцином одавно престао бити баук тема у друштву. Сјећа се своје прве операције од прије тридесетак и ише година, када је била десети пацијент у болници на Кошеву.

„  Имали смо прецизне процјене да ће до 2020. године енормно расти број обољелих од карцинома, те да ће велики број њих и умријети. Када спознате да сте болесни, онда морате знати и како се носити с тим проблемом. Мислим да је психа најбитнија. Психа је најбитнија, јер, уколико је човјек психички јак, он ће пребољети карцином. Важна је и подршка породице, али и окружења. То је најважније за почетак лијечења од карционома. Лијечење дуго траје, велику муку представља и хемотерапија. Све то треба издржати. Кад сваког јутра сам себи кажеш,  да си потребан својој дјеци и породици, ти ћеш и издржати. Велики сам борац и велики оптимиста. Иста сам и данас, након 35 година од прве операције. Оперисала сам обје дојке и јетру. Код мене је све исто. Нисам паничар. Кад кажем да сам болесна, болесна сам. Оздравила сам, нисам излијечена, али сам залијечена. Има данас око 200 врста карцинома. Има ту и генетике, али је стрес пресудан. Све полази из главе и од стреса. Тренутно у удружењу имамо 96 жена. Од наших почетака, прије петнаест година, остале смо нас три жене. Код нас, у удружење, може доћи свако ко то жели. Никога не можемо приморати на то. То је ствар свачије воље“, каже Гордана Ступар, жена херој модерног доба.