Zelena pijaca - najšarenije mjesto u gradu :: Semberija INFO ::

 

Zelena pijaca - najšarenije mjesto u gradu


Градске пијаце су вијековима биле средишта друштвеног живота, посебна мјеста гдје се купци сусрећу с произвођачима хране. Пијаца је фестивал локалног, сусрет града и села. Она је специфичан простор гдје се његују вриједности плодова земље. Такав став заступа и Хелена Стојић, руководилац пијачних услуга у предузећу ,,Комуналац“.
 
Бијељинска пијаца је легендарна пијаца која је позната по својим специфичностима и има своје вјерне поштоваоце. Смјештена је на отвореном простору, у зеленилу и хладу богатих крошњи стабала  и ту свакодневно своје производе нуди око 250 излагача.
 

Тамо су и њене бакице, Смиља са сиром и јајима, Мара с поврћем...На  пијаци се нуде производи с потписом власника који својом појавом потврђује вриједност производа.
 
-Зелена пијаца је јединствен симбол нашег града,  мами како богатством укуса и мириса, тако и традицијом која се огледа у сваком њеном шареном кутку.  Она је саставни дио града, његовог идентитета, обликована својом историјом, искуством и урбаним причама, указује Хелена Стојић, истакавши да  Зелена пијаца није обичан маркет на отвореном, него мјесто гдје се на посебан начин славе плодови природе.
 
Ова сликовита разгледница и живахан пулс центра града атрактиван је мамац за домаће, али и посјетиоце који дођу са стране.
 
-Ово је јединствено мјесто гдје могу да се купе и домаћи производи, као и воће и поврће из најудаљенијих крајева свијета. То је оно што краси ову пијацу, каже Хелена Стојић наглашавајући да је данас, у вријеме велике популарности трговинских центара и хипермаркета, јако битно дати подршку  Зеленој пијаци.
 
-Понуда која се налази на  пијаци на много начина предњачи и по квалитету и по понуди у односу на понуду маркета. Овдје се нуди роба са семберских њива, али и из увоза. Уторак  и петак су традиционално дани када на пијацу своју робу доносе ситни произвођачи који у те дане продају оно што припреме током седмице.  Многи Бијељинци тако годинама иду на штандове код својих бакица по млијеко и млијечне производе, јаја, разне зачине, свјеже поврће и воће, те зимницу, истиче Хелена Стојић.


 
Како наводи, Зелена пијаца  организује различите активности, а међу њима је и караван зимнице. Затим, акција хуманитарног карактера у којој излагачи на пијаци, у колица која се сваки дан провезу између тезги, одвоје оно што мисле да могу за тај дан и то се донира народној кухињи.
 
Рекла је да  постоји жеља и идеја да се у догледно вријеме Зелена пијаца реновира, те да оно што су садржаји пијаце треба увијек истицати и уврстити  у туристичку понуду града.
 
-Дух неке средине у великој мјери се огледа у оном што се нуди на пијачним тезгама, а ја сам убијеђена да је наша Зелена пијаца и туристички потенцијал, јер ако у нашем граду и његовом  окружењу постоји толико мјеста која су већ побрала симпатије туриста, због чега и долазе у наш град, исто тако сам сигурна да би посјећивали и нашу пијацу. Зато желим да се што прије догоди да када пролазимо између густо начичканих пијачних тезги сусрећемо и туристе с фото-апаратима. Јер кад погледамо око себе увиђамо да се има шта фотографисати-зелене тиквице, љубичасти купус, црвене паприке...све то као у неком колажу, указује Хелена Стојић.
 
Оно што се не може забиљежити фотографијом још је узбудљивије и занимљивије. Преговори с продавцима, коментари на коментаре, детаљна анализа политичке стварности, је ли поврће  прскано или није...све то чини атмосферу Зелене пијаце која је мјесто гдје се најбоље може видјети како дише наш град.

Semberija info