Пољопривредна задруга Повртларство: Једини у БиХ вакумирају свјеже воће и поврће :: Semberija INFO ::

 

Пољопривредна задруга Повртларство: Једини у БиХ вакумирају свјеже воће и поврће


Деценија успјешног рада је иза Пољопривредне задруге „Повртларство“, а баве се организованим откупом воћа и поврћа. Кроз ову задругу до сада је „прошло“ око 470 коопераната.
 
Директор задруге Мићо Живић каже да је број коопераната, на годишњем нивоу, био од 120 до 150 пољопривредних произвођача.
- Данас смо, нажалост, свједоци да наша села одумиру и да се смањује број пољопривредних произвођача, самим тим и број коопераната. На годишњем нивоу их је, протекле двије године, око 100, а један од проблема је што је тешко произвести на овом простору. Сав репроматеријал, средства за заштиту биља и сјеменски материјал, морамо набављати из Европске уније, али сам увјерен да за наше тржиште иде сјеменски  материјал који није одговарајућег квалитета, а и наше земљиште није компатибилно за та сјемена. Свјесни смо да се мијењају и потребе тржишта, све више се тражи  готов производ, а морам констатовати и да млађе генерације нису баш расположене за кисељење купуса, да носе пасуљ у кесама и сл. Управо због тога смо се одлучили да се укључимо у пројекат „Фарма два“ за набавку вакумирке за вакумирање свјежег воћа и поврћа, али и киселог купуса“, каже  Живић.
 
Он наглашава да је акценат на вакумирању киселог купуса, а с обзиром да су тек почели са радом овог посла, за прву годину планирају укиселити око 150 тона купуса.
- Процјењујемо потребе тржишта, јер смо нови у овом послу, мада имамо кооперантске фирме које су извозно орјентисане. Наравно, намјера нам је да се квалитетом  изборимо за пласман. Овај посао ћемо радити и услужно за фирме које изразе жељу за сарадњу под њиховом робном марком“, каже Живић.
 
Захваљујући пројекту „Фарма два“, аплицирали су за бесповратна средства и добили су 43.000 конвертибилних марака, од Града Бијељина су добили 15.000 КМ, а задруга се кредитно  задужила са 50.000 КМ.
- Ово су почетна средства, а да бисмо били успјешни, потребно је још много улагања, али и труда да се изборимо за мјесто на тржишту. Квалитет нам је приоритет, а надамо се да ћемо успјети у року вратити кредит. Морам истаћи да су марже мале и да је тешко опстати на тржишту, али сам увјерен да ће потрошачи препознати квалитет“, каже Живић и наглашава да ће бити упоран како би све планирано било реализовано.
 
Према његовим ријечима, ове године су извезли значајне количине робе, а при том истиче да је била стимулативна мјера Владе Републике Српске са субвенцијом, у износу од 10 пфенинга по килограму извезене робе. Живић истиче да је ова мјера Владе РС веома значајна и увјерен је да ће ова позитивна пракса бити настављена. Додаје да је тренутно потребна нова радна снага, што сматра озбиљним проблемом, јер многи неће да раде по киши или сунцу, односно на отвореном простору.
- Планирамо да побољшамо и афирмишемо пласман из Семберије, како би наши пољопривредници увидјели да се од вриједног рада може пристојно живјети и да наша газдинства не треба да одумиру’’, мишљења је Мићо Живић.
 
- ПЗ „Повртларство“ је од првог дана на располагању свим пољопривредним произвођачима Семберије како би били сигуран партнер нашим пољопривредницима и свакако, да очувамо традицију Семберије као јаког пољопривредног подручја’’, каже Живић и додаје да почеци са оснивањем задруге нису били лаки због проблема из претходних деценија, али успјели су да врате повјерење пољопривредних произвођача и коопераната.

Наглашава да ова задруга сва плаћања врши редовно и у договореном року од 30 дана. Иначе, у БиХ за сада нико не вакумира свјеже воће и поврће, тако да ће се у ПЗ „Повртларство“ потрудити да покрију комплетно тржиште.
Вакумирка је машина холандске производње, врхунског квалитета, капацитета 20 тона дневно, има 12 програма за вакумирање свјежег поврћа, воћа, меса и киселог купуса.

- Тренутно радимо тест - вакумирање свих врста поврћа и планирамо да пробним узорцима снабдијемо продајне објекте, како бисмо кренули у „освајање“ тржишта. Морам нагласити да нам је квалитет сировина изузетно важан, јер нам је циљ да радимо на дуге стазе, а то ћемо успјети искључиво квалитетом према крајњем потрошачу. Иначе, све ове године, своју енергију и политичко дјеловање улажем у развој пољопривредне производње и задругарства, а располажемо и хладњачом запремине 50 тона, која је, такође, у служби наших пољопривредних произвођача, а не само коопераната. Пољопривредни произвођачи у Семберији то знају, а знају и да задруга, плаћа нпр. купус по вишој цијени, него што је на пијаци, јер нама су битни како квалитет купуса, тако и задовољство пољопривредних  произвођача.

Семберија инфо