Новак Јевтић, пољопривредник и фармер из Доње Буковице: Бављење пољопривредом је поштен и частан посао :: Semberija INFO ::

 

Новак Јевтић, пољопривредник и фармер из Доње Буковице: Бављење пољопривредом је поштен и частан посао


Услови за јесењу сјетву су добри. У међувремену је пало и мало кише, тако да се сада могу користити оптимални рокови за сјетву пшенице, каже на почетку разговора за „Семберске новине“  и портал „Семберија инфо“ Новак Јевтић (46), пољопривредни произвођач и фармер из Доње Буковице.

„Моја породица живи искључиво од пољопривредне производње, производње млијека и меса. Обрађујем тридесетак хектара земљишта. Сијем пшеницу, кукуруз и јечам, мању површину дјетелином. Производим млијеко, узгајам, дакле, музне краве и бикове за тржиште, док свиње узгајам и за властите потребе. Каква је тренутна ситуација на тржишту, плашим се да ћемо морати прекинути ову производњу. Политичари воде бригу о својим фотељама и привилегијама, а не воде бригу о сељаку и пласману његових производа. Продаја бикова и свиња представљала нам је у протеклим мјесецима огроман проблем. Нисмо имали купце, а и откупне цијене су биле испод сваког разумног нивоа. Годину дана храниш јунад и дођеш у ситуацију да немаш коме продати. Да нам се, којим случајем, није недавно отворила могућност пласмана на турско тржиште, начисто бисмо пропали. Прије неколико дана сам испоручио десетак бикова, како ми на селу кажемо, на једвите јаде. Понуђена ми је загарантова цијена од 3,8 КМ по килограму“.

Новак каже да у домаћинству живи са супругом, двоје дјеце, оцем и мајком. На наше питање, може ли се, ипак, упркос свим проблемима, некако живјети од пољопривреде, Новак каже да је то „једини и искључиви“ поштени рад у овој држави.



„Отворено причам о свему. Ово је поштен рад, све остало је трговина и лоповлук. Нама не требају подстицаји, да будемо прецизни и јасни. Нама треба сигуран пласман производа. Нека држава понуди загарантоване откупне цијене и ми ћемо знати шта и како треба да радимо. Од марта ове године продајем бикове. Они су појели сву моју евентуалну зараду. На губитку сам био око 300 КМ по бику. Млијека произведем од 250 до 300 литара дневно. Са мљекаром „Дуле“ имам изванредну сарадњу. Првог у мјесецу слиједи исплата за млијеко и овом приликом желим да се јавно захвалим власнику мљекаре Душку Цвијетиновићу на коректној и поштеној сарадњи“.

Новакова кћерка је ученица другог разреда Медицинске школе, док је син ученик седмог разреда основне школе. Каже да не би волио да се дјеца баве пољопривредом.
„Незахвално је причати о томе, али, са тридесет хектара земље коју обрађујем, не могу пристојно да живим. Радим дању и ноћу. Од 24 сата, слободно могу да кажем, активан сам 22 сата дневно.

Семберске новине - Семберија инфо - Љ.Љубојевић