Семберске из новембра 1989. - Стижу поклони :: Semberija INFO ::

 

Семберске из новембра 1989. - Стижу поклони


У садашњим условима када су смањене материјалне могућности друштва за задовољење социјалне потребе, све више се увећава број лица којима је помоћ непходна. Бијељински Центар за социјални рад покушава да изнађе нове облике помоћи и изворе средстава, каквих до сад, углавном, није било.
 
То је био и повод за разговор са Слободаном Станојловићем, директором Центра, који сматра да има низ неискоришћених могућности и видова организоване помоћи и солидарности, а ту спада и формирање  немјенских фондова.
 
- У Центру за социјани рад пошло се од од претпоставке да су људи спремни на солидарност и хуманост, само их треба мотивисати на прави начин. У том циљу, при Центру је недавно формирана књига поклона у коју су се већ уписали први дародавци. Одмах да кажем да су се међу првима уписали и одрекли дијела хонорара естрадни умјетници: Сафет Исовић, Дара Стојиљковић и Омер Побрић који су наступали у ресторану ,,Ко некад у осам’’. Такође, треба поменути др Стојана Томића, који се одрекао свог хонорара у корист новоформираног фонда намијењеног за помоћ материјално угроженим лицима, као и Салиха Бекића, пензионера из Бијељине, Центар је сачинио списак лица којима је солидарна помоћ неопходна и добијена средстава су одмах уручена тешким инвалидима, дјеци без оба родитеља, или другим лицима без средстава за живот, о чему су њихови дародавци и информисани, уз топле ријечи неизмјерне захвалности’’, рекао је Станојловић.
 
- Сматрам да би људи учинили велики, и прије свега, људски гест када би се одрекли само једног дијела пара који су намијењени за скупе пирове, славље и разноразне наше балканске обичаје. Дакле, само један дио тих пара, када би се слио у фондове солидарности, било би много мање гладних и незбринутих, тим прије што је зима тек почела. С обзиром на то да је на подручју наше општине корисника сталне новчане помоћи око 280 (а та је помоћ узгред речено симболична), те да је на евиденцији угрожених све више радно способних, али незапослених лица која траже социјалну помоћ, као и лица која су запослена, али њихова мјесечна примања нису довољна ни за основне животне потребе, онда је слика још јаснија и помоћ неопходнија’’.

Ових дана Центар за социјални рад заједно са СИЗ-ом дјечије и социјалне заштите извршио је још једну ванредну исплату (такозвану ,,зимску’’ помоћ) у износу од милион динара по кориснику сталне новчане помоћи, а у складу са приливом средстава. Сем тога једнократна помоћ, додуше још мања, од 600 - 800 хиљада динара, дата је особама које су примиле дјецу на породични смјештај, као и инвалидима који имају право на социјалну помоћ.
 
О могућностима и новим видовима солидарне помоћи Станојловић каже:
- Покренули смо иницијативу за још један вид обезбјеђења средстава. Ријеч је о узајамној помоћи на бази реципроцитета. Наиме, материјално добро обезбијеђене старије особе могу да уступе Центру за социјани рад своје некретнине, под условом да се на име тог дародавцима обезбиједи адекватна брига. Ето још једне могућности да се старијим особама, бар донекле, помогне, мада смо увјерени да постоји још пуно начина и неискориштених могућности помоћи и солидарности’’.


Д.Н.Семберске новине, 29.11.1989. године