МАЈЕВИЧКА ПРИЧА: Празни се и Горњи Прибој :: Semberija INFO ::

 

МАЈЕВИЧКА ПРИЧА: Празни се и Горњи Прибој


Некада је дио Мајевице, у насељу Горњи Прибој, био ,,изузетно жив''. Према писаним траговима на том простору је била и прва мајевичка богомоља - црквица келија. Наиме, та црква је била у непосредној близини куће Ћикана и Живане Гаврић.



- Цркве одавно нема, а и Ћиканова кућа одбројава задње дане. За вријеме светковина, ту је долазило много свијета, чак су се некада и поједини црквени обреди обављали у великој соби Ћиканове куће'', тврде они најстарији који памте нешто од тога или су слушали о томе од својих старијих.



Некад било, сад се само приповиједа. Иако је ово прелијеп крај, сваким даном све више постаје пуст. Одлазе млади, а за њима и стари. Гасе се многи димњаци и у Лукићима.

Имајући у виду да се на Бусији, а Горњи Прибој ,,гледа'' на ту страну, гради ,,Мајевички Златибор'', мјештани Горњег Прибоја вјерују да ће се, градњом пута према Бусији, враћати становништво, нарочито млади и да ће у Горњем Прибоју блистати нове куће умјесто садашњих запустјелих и руинираних домаћинстава.



- Овај дио Мајевице прави је рај за живот. Лијепо је и љети и зими. Здрав ваздух, здрава вода, нетакнута природа... Ако  се изгради нови пут, све ће бити другачије'', поручују неки од мјештана Горњег Прибоја, који још увијек живе на том простору.
                                 
Семберија инфо - В. Зеленовић