МИЛИВОЈЕ ЛАЗИЋ: ЖИВОТ ПОРЕД ПРУГЕ :: Semberija INFO ::

 

МИЛИВОЈЕ ЛАЗИЋ: ЖИВОТ ПОРЕД ПРУГЕ


Миливоје Лазић (66), рођен у семберском селу Црњелово, скоро цијели свој радни вијек провео је радећи на прузи Бијељина – Шид, али и на пругама у Србији. Миливоје је свјевремено радио као чувар пруге, али је радио и као помоћни пружни радник. Са супругом, сада када је у привременој пензији, и са неких 150 КМ, Миливоје  живи поред пруге, недалеко од бијељинске фабрике „Елвако“. Тужним погледом испраћа посљедње пружне прагове и шине које  се скидају због најављене изградње нове саобраћајнице и који ће завршити на отпаду старог гвожђа.

„Радио сам дуго на савском мосту на Рачи, да би ме „ ЖТП Рума“ касније пребацила на послове у Шид. Радио сам у вријеме бивше Југославије на четири жељезничке станице као радник обезбјеђења. Добио сам у Бијељини и намјенски стан, једну кућу поред пруге,  у  којој  и дан – данас живим са супругом“.

Миливоје каже да је жељезничка пруга некада за Семберце значила „прозор“ у свијет.

„Са повратном возном картом, која је коштала око 2,5 КМ, могло се отпутовати до Београда и вратити након обављеног посла у Бијељину. Велике количине терета превожене су пругом. Постојали су и индустријски колосијеци. Данас нам пруга пуно недостаје. Има сиротиње која није у стању  бар једном годишње  да посјети чланове своје уже и шире фамилије, разбацане по различитим дијеловима бивше Југославије. За скупе аутобуске карте многи немају новца. Многи људи су ових дана пустили сузу, гледајући како се демонтирају колосијеци и скидају жељезничке шине. Недавно је срушена и стара жељезничка станица у Бијељини. Остао сам да  живим у кући коју ми је додијелила „Жељезница“. Стекао сам станарско право. Ту живим пуних 29 година и борићу се за своје стечено право“, каже Миливоје.
 

Миливојев син Александар ради у Шиду на жељезници, на пословима маневристе. У Шиду живи и Миливојева кћерка Славица која је удата за Саву Шарца, возача локомотиве. И дјеца су кренула Миливојевим стопама, зарађујући, како он истиче, частан и тврд хљеб на жељезници.

Семберија инфо