КАКО СЕ ЗАПОСЛИТИ У ШВАЈЦАРСКОЈ? :: Semberija INFO ::

 

КАКО СЕ ЗАПОСЛИТИ У ШВАЈЦАРСКОЈ?


Тешко до посла

Од 1986. године, од када су били пооштрени критеријуми за добијање радних виза за странце, Швајцарска је привреда данас у највећој оскудици за радном снагом. Првенствено то се односи на хотелијерство, грађевину, пољопривреду и болнице.

Под притиском послодаваца коначно је Бундесрат овог пута попустио када су у питању страни радници. Од идуће године (1990) одобрено је око 7.000 годишњих радних виза за Кантоне и 3.000 за Бунд.
Сезонских виза за Кантоне је одобрено 146.725 и 10.000 за Бунд.

Број такозваних специјалних виза (привремених) само је увећан за још 2.000 за Кантоне и 1.000 за Бунд, с тим што би од идуће године трајао боравак 18 мјесеци (до сада 12)...
 
Како доћи до жељене радне визе у Швајцарској?

- И поред свега наведеног, веома тешко. Конкуренција је велика и предност испред наших грађана још увијек имају Шпањолци, Португалци, Аустријанци, поготово Французи и Нијемци.

У Швајцарској је тешко доћи и као туриста, враћају све с границе, ако немаш повратне карте  и најмање 300 - 400 франака у новчанику. Ипак, понеки се пробијају и успију, искључиво преко родбине или познаника, добити радну визу.
Услов добијања радне визе у Швајцарској је познавање једног страног језика (њемачког, француског или талијанског). Посједовање дипломе: грађевинара, угоститеља или медицинског смјера. Минимална старосна доб је 18 година. За добијање специјалне визе максимална старост је 26 година, за остале је и до 50 година.

Специјална виза: оне се искључиво добијају у ресторанима. Обавезно је познавање једног од наведених језика  и посједовање дипломе. Вријеме трајања визе је ограничено, по новом 18 мјесеци  и послије се мора напустити Швајцарска. Иста особа нема право на такву визу, али може даље тражити сезонску или годишњу.

Сезонска виза: такозвана А-виза, која важи девет мјесци. Ако се радник у току сезоне покаже добрим, послодавац му продужава радну визу и за сљедећу годину . И послије 36 мјесеци сезонског рада аутоматски се стиче право на Б-визу.

Годишња виза: такозвана Б-виза с неограниченим временом боравка. Радник је обавезан прве године код послодавца, који је обезбиједио поменуту визу, остати најмање годину дана, ако другачије није уговором регулисано.
                                              
Славко Тасовац, 
Семберске новине, 1989. године