Прије 31 годину: Бити на бранику Југославије :: Semberija INFO ::

 

Прије 31 годину: Бити на бранику Југославије


У броју од првог августа 1989. године Семберске новине у рубрици „Политичка панорама“ доносе опширан извјештај из Доње Трнове, гдје је свечано обиљежен 27. јули – Дан устанка народа и народности БиХ.

- Ни један народ, ни једна република или покрајина без наше заједничке домовине нема перспективу. Зато смо за Титову авнојевску социјалистичку федеративну заједницу равноправних народа и народности. Зато укупан наш напор и стваралаштво усмјеравамо једној орјентацији  - југословенској“, истакла је Едина Решидовић, предсједница Републичке конференције Социјалистичког савеза радног народа БиХ на свечаности у Доњој Трнови. Шта је било и шта се збило двије године касније, мање – више, сви добро знамо.
 
Веће цијене за воду и одвоз смећа
 
Једва да је прошло и мјесец дана од задњег поскупљења комуналних услуга, услиједило је ново повећање цијена одвоза смећа за 41 одсто и воде и канализације за 34 одсто. Тако ће се од првог јула 1989. године одвоз смећа за домаћинство у Бијељини плаћати по цијени од 264 динара по метру квадратном, а укупна цијена воде и канализације за домаћинство је 1.597 динара по метру кубном, од тога је 208 динара по метру кубном за проширење изворишта. Комунална Радна организација „4. Јули“ је ово ново поскупљење услуга објаснила знатним порастом трошкова.
 
Тајна је у агротехници

 
 Божо Божић из Бродца, са приносом пшенице у жетви 1989. године од осам и по тона по хектару, највјероватније је рекордер Семберије у производњи хљебног жита. Рекорд је постигао сортом “Сана”, загребачког института за оплемењивање и производњу биља. Тако је Божо, који је већ био рекордер шездесетих година у производњи пшенице, а 1983. године југословенски рекордер у производњи кукуруза, поново освојио титулу рекордера.
“Нема ту никакве мудрости, рекао је Божо за Семберске новине. Треба само слушати савјете стручњака и примјењивати све неопходне агротехничке мјере”.


 
Библиотека у селу
 
Библиотека у Кривој Бари са 5.000 књига. Крсманија Јеја Станић уступила кућу у којој су књиге смјештене док се не изгради зграда за библиотеку. И овакав занимљив текст могао се прочитати у Семберским у августу 1989. године.
Захваљујући труду неколико заљубљеника у књигу, отворена је у Кривој Бари библиотека са респектабилним књижним фондом.

“Књижни фонд формирали смо захваљујући даровима појединаца, библиотечких и других организација из читаве Југославије”, ријечи су Илије Илића, једног од најзаслужнијих за остварење овог, за тадашње, али и за садашње прилике, необичног културног подухвата на селу.


 
Награде за глуму и режију

 
Чланови Градског аматерског позоришта “Сцена” гостовали су на 18. Југословенском фестивалу драмског аматеризма у Требињу, успјешно презентујући позоришно стваралаштво Семберије и БиХ. Са представом “Црна рупа”, по тексту Горана Стефановског и у режији Душана Тузланчића, бијељински глумци освојили су најважније награде, Амир Ћосић је добио “Златну маску”, највеће признање Фестивала, а Душан Тузланчић “Специјалну награду за режију”. “Специјално признање” припало је и Богдану Госпићу за увјерљиво тумачење лика оца. Ова признања представљају највеће домете бијељинског позоришта у историји богатој више од пола вијека.   
                           
Семберске новине - Семберија инфо - Љ.Љубојевић