Догодило се на данашњи датум – 5. фебруар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 5. фебруар


1596. године – Јапански шогун Хидејоши забранио је хришћанство у Јапану и наредио да се погуби 26 особа које су прешле у католичку веру. То су били први Јапанци католички “мученици”.

1679. године – Умро је холандски писац Јост фан ден Фундел, најплоднији и најзначајнији књижевник холандског барока. Његова дела “Ноах”, “Луцифер” и “Адам у изгнанству” убрајају се међу највећа остварења холандске литературе.

1792. године – Британци су заузели пола територије индијске државе Мајсор, након што су поразили војску султана Типу Сахиба.

1814. године – У Бечу је објављена “Мала простонародна славеносербска песмарица” Вука Караџића, која је означила почетак упознавања Европе са српском народном поезијом.

1840. године – Рођен је шкотски проналазач Џон Бојд Данлоп, који је 1887. године изумео пнеуматску гуму.

1885. године – Белгијски краљ Леополд ИИ је прогласио афрички Конго за лични посед под називом “Независна држава Конго”.

1887. године – У миланској Скали први пут је изведена Вердијева опера “Отело”.

1893. године – Умро је српски глумац Тоша Јовановић, члан Народног казалишта у Загребу и Народног позоришта у Београду, један од највећих српских глумаца 19. века.

1917. године – Усвајањем новог устава, Мексико је постао федеративна република од 28 савезних држава. Прокламована је аграрна реформа и црква је одвојена од државе.

1919. године – Рођен је грчки државник и економиста Андреас Папандреу (Папандреоу), оснивач Свегрчког социјалистичког покрета (ПАСОК) 1974. године и први социјалистички премијер Грчке од 1981. до 1989. године и од 1993. до јануара 1996. године, кад се повукао због болести.

1971. године – У Белфасту је током немира убијен британски војник, први од доласка британских трупа у Северну Ирску 1969. године.

1983. године – У експлозији бомбе у просторијама Палестинске ослободилачке организације у Бејруту погинуле су 22 особе.

1983. године – У Лиону је после изручења из Боливије ухапшен ратни злочинац Клаус Барби, један од шефова Гестапоа у окупираној Француској у Другом светском рату. Барби, назван “џелатом из Лиона” скривао се у Боливији 32 године.

1988. године – Врховни суд СССР је укинуо пресуду којом су у марту 1938. године у време Стаљинових “чистки” осуђени и потом убијени Николај Бухарин, Алексеј Риков и низ других високих совјетских партијских и државних руководилаца. Они су потом посмртно рехабилитовани.

1993. године – Умро је амерички режисер, сценариста и продуцент Џозеф Лео Менкиевич, добитник два Оскара за режију и два за сценарио (“Све о Еви”, “Писма трима женама”, “Јулије Цезар”, “Клеопатра”, “Босонога контеса” “Изненада прошлог лета”).

1994. године – Током босанског рата на сарајевској тржници Маркале у центру града од гранате је погинуло 68, а рањено 200 људи. Челници НАТО дали су ултиматум босанским Србима, под претњом бомбардовања њихових положаја, да у року од десет дана повуку тешко наоружање на 20 километара од центра Сарајева, а од армије БиХ затражено је да своје тешко наоружање у граду стави под контролу мировних снага.

1996. године – Власти у Сарајеву ухапсиле су и касније предале Међународном суду за ратне злочине у Хагу српске официре Ђорђа Ђукића и Алексу Крсмановића, што је изазвало озбиљну политичку кризу у тек успостављеним контактима два босанска ентитета. Генерал Ђукић је умро у затвору а пуковник Крсмановић је ослобођен оптужбе.

1997. године – Три највеће швајцарске банке основале су, под снажним међународним притиском, фонд од сто милиона швајцарских франака за жртве холокауста. Притисак је уследио након открића да су швајцарске банке сарађивале с немачким нацистима у Другом светском рату у скривању новца и драгоцености од заточених и убијених Јевреја.

1997. године – У акцијама београдске полиције против мирних протеста грађана због фалсификовања изборних резултата, измедју 2. и 5. фебруара ухапшено је око 100, а повређено више од 300 демонстраната. Свакодневне демонстрације су настављене.

1999. године – У 76. години умро је Невил Бонер, први Абориџанин посланик у аустралијском парламенту.

2000. године – Умро је Клод Отан-Лара, један од најистакнутијих и најплоднијих француских филмских редитеља.

2002. године – Белгијски министар иностраних послова Луис Мишел упутио је извињење због улоге његове земље 1961. у атентату на тадашњег конгоанског лидера Патриса Лумумбу. Он је понудио помоћ од 3,25 милиона долара Фонду “Патрис Лумумба” за промоцију демократије у тој земљи.

2003. године – Северна Кореја је саопштила да је поново покренула нуклеарни реактор у Јонгбјону. Она је у децембру 2002. године најавила низ акција којима ће реактивирати своје нуклеарне програме, упркос чињеници да је две године раније (1994) потписала споразум о њиховој суспензији.

2004. године – Умро је Џон Хенч, званични аутор Микија Мауса, дугогодишњи цртач у студију Волта Дизнија и званични портретист Микија Мауса. Хенч је добитник Оскара за специјалне ефекте у филму “20.000 миља под морем”, снимљеном 1955. године.

2005. године – Умро је председник западноафричке државе Того, Гнашингбе Ејадема, који је 38 година владао том земљом.

2009. године – Европски парламент усвојио је резолуцију о Косову и позвао чланице ЕУ које нису признале ту бившу српску покрајину да то учине. Резолуција дефинише обавезе ЕУ према Косову у циљу његовог развоја и чланства у Европској унији.

2012. године – У Украјини је умрла 131 особа због јаких хладноћа.


​ЕДУКАЦИЈА