На чему можете да уштедите струју – и зими и љети :: Semberija INFO ::

 

На чему можете да уштедите струју – и зими и љети


Сви покушавамо да уштедимо струју и зато примјењујемо разне трикове приликом кувања и пеглања, а увијек водимо рачуна о томе који уређаји троше струју и кад не раде.

Међутим, сада је електричар Томислав Мицић открио који су уређаји највећи потрошачи и како уштедјети на рачуну за електричну енергију.

Како је открио, највећи потрошачи су уређаји који служе за гријање.

“Највећи електрични потрошачи у домаћинству су гријања, односно домаћинства која имају гријања на струју. Дакле, то су термоакумулационе пећи, а тек у другом плану је бојлер. Он је доста велики потрошач, али то не мора бити већ зависи колико се топле воде троши. Ако неко има обичај да се тушира двапут дневно и задржава се у купатилу, тај бојлер ће много трошити. Не троши бојлер толико струју јер он има своју изолацију – угрије воду и чува ту топлоту. Али ако се вода пуно троши и има више укућана, ту је велика потрошња”, објашњава електричар и открива да је боље држати бојлер стално укључен или не.

“Лично, не искључујем бојлер. Није никаква уштеда ако га искључите. Присталица сам тога да се бојлер увијек држи укључен, осим ако није у викендици гдје само повремено одлазите”, открива.

Многи мисле да проточни бојлер троши више струје.

“Проточни бојлер не троши више. Он има већу снагу, 9-10 пута може бити већи потрошач од обичног бојлера, али он троши струју само док топла вода тече. Чим се затвори вода, он више не троши. Ако се пет минута туширате, он пет минута вуче струју и онда престане”, каже електричар.

Ево што каже о најбољој температури климе.

“Примијетио сам да људи имају обичај, када је клима у питању, љети укључити на 17 степени – најмању могућу температуру, а зими на 30. Заправо, и љети и зими треба ставити на 24 степена. У том случају, клима не троши пуно струје. Она је веома добра и зими за гријање, штедљива је”, истиче он.

(Цитy Магазин)