Ко је први додао звук уз жмигавце :: Semberija INFO ::

 

Ко је први додао звук уз жмигавце


Показивачи правца су се први пут појавили на аутомобилима 1909. године, али клик није додат све до 1930-их.
 
Свима нам је познат специфичан звук жмигавца, који је данас присутан у сваком аутомобилу. А да ли сте се икада запитали о историји мигаваца и зашто они производе тај карактеристичан звук кликтања?
 
Показивачи правца су се први пут појавили на аутомобилима 1909. године, али клик није додат све до 1930-их.
 
Проналазач Џозеф Бел патентирао је мали електронски уређај који усмјерава струју на спољне показиваче правца. Уређај је кликнуо.
 
Буицк је био први произвођач аутомобила који је додао ову нову технологију својим аутомобилима 1939. године.
 
Дакле, шта је узроковало тај одређени звук кликтања? Електрична енергија тече кроз уређај, који садржи биметалну опругу.
 
Када укључите жмигавац, струја се шаље кроз биметалну опругу и она се загрева. Два метала унутар опруге се загријавају различитим брзинама, присиљавајуćи их да се савијају на одређени начин.
 
Ово савијање ради две ствари: укључује сијалицу показивача правца и ствара звук кликтања.
 
У новијим возилима, посебно онима произведеним раних 1990-их и касније, вјероватно ćете наćи систем електронског релеја. Овим системом управљају микрочип и електромагнет.
 
Најновија возила се ослањају на систем показивача правца који је у потпуности контролисан чипом. Нема покретних дијелова, што значи да нема биметалних опруга, али и даље стварају тај звук кликтања. Како?
 
То је вјештачки генерисан звук и ту је само зато што то очекујемо и даје нам до знања да нам је показивач правца укључен, пише qуалитyплусаутомотиве.

(Независне)