МЕРЦЕДЕС ПРВИ У ЊЕМАЧКОЈ СМИЈЕ И БЕЗ ВОЗАЧА :: Semberija INFO ::

 

МЕРЦЕДЕС ПРВИ У ЊЕМАЧКОЈ СМИЈЕ И БЕЗ ВОЗАЧА


Мерцедес у Њемачкој сада смије и без возача, додуше, за сада само на одређеним локацијама.

Ради се о систему аутоматског паркирања које је сад надограђено системом аутономног управљања нивоа 4. То у преводу значи да возило може самостално управљати без надзора и помоћи возача.

Прво је то одобрење издато у Њемачкој, а тренутно је ова опција доступна искључиво у Штутгарту, тачније у гаражи тамошњег аеродрома.

АПЦОА П6 је прва јавна гаража на свијету која има дозволу за комерцијалну употребу система паркирања 4. нивоа.


"Прво одобрење на свијету за корисничку употребу наше високо аутоматизоване функције паркирања без возача, развијене заједно са нашим технолошким партнером, компанијом Босцх, показује да вођство у иновацијама и 'Маде ин Германy' иду руку под руку", каже Маркус Шефер, члан управе Мерцедес-Бенз Групе АГ и главни технолошки директор.

У пракси то значи да возило само одлази до паркирнг мјеста, као и да се враћа власнику на позив. Цјелокупно управљање могуће је преко апликације за мобилни телефон којом корисник возила одрађује све радње везане уз паркирање, укључујући и плаћање.

Услуга је доступна на моделима ЕQС и С-класа произведеним након јула ове године. Они боље упућени присјетиће се како је сличан систем представљен 2019, две године након почетка развоја система паркирања.

Основна разлика је да је тада коришћење било доста ограничено на тестна возила, док ново омогућава интеракцију са возилима у приватном власништву, односно улазак аутономно управљаних возила (нивоа 4) у јавни саобраћај.

(Независне)