ИДЕАЛНИ КУЋНИ ЉУБИМЦИ ЗА СТАН :: Semberija INFO ::

 

ИДЕАЛНИ КУЋНИ ЉУБИМЦИ ЗА СТАН


Планирате да удомите или купите кућног љубимца?

Уживате у друштву животиња, оне вас чине срећнијим и уљепшавају вашу свакодневицу?

Пре него што одаберете кућног љубимца за стан, потребно је да се распитате које су то животиње идеалне за живот у стану и шта све треба да знате како бисте им обезбиједили пријатно одрастање, срећан и дуг живот.
Наставите да читате наш текст и информишите се!

Хрчак - живахан и преслатка животиња за стан



Има ли шта слађе од округлих очију, питомог погледа, пуфнастог и меканог крзна хрчка?
Љубитељи ове живахне животиње рекли би да нема.

Хрчак је идеална животиња за стан, али прије него што се одлучите за њега, важно је да се добро упознате са његовим потребама. Када донесете одлуку, квалитетна опрема за хрчка је прва на вашој листи за куповину, а она подразумијева прије свега кавезе и додатке за кавезе. Осим тога, неопходно је да се упознате са потребама љубимца.

Које потребе хрчка треба да разумете?

Прије свега, ова животиња воли да буде сама, тако да још један гост у кавезу није добро дошао. Веома је осјетљив, посебно што се тиче респираторног система, те се болести са човјека могу пренијети на њега.
Његово минијатурно тијело веома је крхко, па је потребно да водите рачуна када га износите из кавеза, падови са свега 20 цм и више могу му веома нашкодити.

Такође, важно је запамтити да је хрчак ноћна животиња, па преко дана воли да буде у тишини, те га немојте узнемиравати ако то не жели.

Хрчак је чиста животиња, те је важно да му редовно мијењате воду, а најбоља опција је вода из капајуће бочице. Захтјева четкање сваки дан и много вјежбања, за шта ће му помоћи точак у кавезу! Редовни прегледи код ветеринара су за ову животињу готово обавезни, прије свега јер им је отребно редовно скраћивање канџи.
Обезбиједите му велики кавез који ћете смејстити у просторију пријатне температуре, али никако на директно сунце. Иако је осјетљив, уз правилну бригу и чување, хрчак ће дуго да увесељава своје власнике!

Пси за стан - које расе можете чувати у стану

Једни од најпопуларнијих кућних љубимаца, пси, чест су избор за станове. Иако готово сваки пас може живјети у стану, неће свакој раси бити пријатно да проводи време у затвореном током већег дијела дана.

Ако имате жељу да усвојите или купите пса, треба да се водите тим да ли је одређени љубимац погодан за стан. Прије свега, важно је да наведемо шта је то што дефинише да ли је пас погодан за стан.

Главна ставка је свакако раса пса. Поједине пасмине захтијевају велики отворен простор и активност за коју им је потребно двориште, или шетње по неколико сати дневно.

Ако нисте спремни за дуге и активне шетње, размислите о расама које воле да проводе време у стану и довољна им је умјерена дневна шетња, око 1-2 х. Осим тога, како не бисте свакодневно морали да усисавате и бришете, препорука је да изаберете хипоалергенске расе, које се не лињају.

Неке од раса паса које су погодне за стан су:
 
  • Малтезер
  • Јоркширски теријер
  • Пудла
  • Француски булдог
  • Коврџави бишон
Информишите се о карактеристикама одређене расе ако се одлучите да живите са псом у стану. Такође, размислите да ли имате довољно времена за свакодневне шетње, могућности за куповину квалитетне хране, негу пса,  редовне вакцинације и прегледе код ветеринара.

Размислите да ли су карактеристике пса компатибилне са вашим потребама и енергијом, да ли вам пријају разигране расе или пси који уживају у одмору.

Мачке за стан - како да се маце осјећају пријатно у стану

Живот са мачком у стану може бити прави изазов.

Ипак, постоји неколико принципа којих се можете држати како би и вама и вашем крзненом љубимцу било пријатно.

Мачке воле да шетају, скаче, истражују, али и спавају. Како су различитих карактера, одређена мачка може се веома лако прилагодити на живот у стану, док су ту и оне маце којима ће то бити теже.

Зато је важно да им на неки начин надокнадите слободу и опремите стан тако да оне могу уживати у свакодневици. Наравно, ако сте спремни за авантуре, можете шетати мачку. Предуслов је да вашег љубимца редовно вакцинишете и штитите од унутрашњих и спољашњих паразита, уз употребу проверених и поузданих препарата.

Када говоримо о потребама мачке и опремању стана, приоритет је креирати безбиједну средину.
Прозоре заштитите комарницима, а уколико имате терасу, можете купити специјалне мреже намењене управо за затварање терасе тако да мачка не може да скочи.

Ово је приоритет.

Чак иако живите на нижим спратовима, иако се не повреди, маца која је скочила или пала са терасе може бити преплашена, побјећи, повриједити се. Нажалост може доћи и до најгорег сценарија.

Осим основне опреме, мачкама је потребно креирати интерактивну средину, те је потребно набавити гребалице и пењалице за мачке, занимљиве играчке, тунеле за мачке, итд. Не заборавите на тоалет за мачке који вашем љубимцу у сваком тренутку треба да буде доступан, посебно када је сам у стану.

Иако ће ваша свакодневица значајно да се промијени када у ваш дом ушета својеглаво маче, уз васпитање и навикавање, живот са мачком у стану биће вам право задовољство!

За крај, једна од најважнијих ставки приликом одабира идеалног кућног љубимца за стан, важно је да добро размислите да ли сте спремни се посветите љубимцу и обезбиједите му пријатно и здраво окружење за живот.

Љубав према животињама је предуслов за усвајање или куповину кућног љубимца.