ДАНАС СВЈЕТСКИ ДАН ПЧЕЛА :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС СВЈЕТСКИ ДАН ПЧЕЛА


Вијековима су пчеле, међу највриједнијим бићима на планети, користиле људима, биљкама и околини.
Преношењем полена са једног цвијета на други, пчеле и други опрашивачи омогућују не само производњу мноштва плодова, орашастих плодова и сјеменки, већ и већу разноликост и бољи квалитет исхране.

Опрашивачи као што су пчеле, птице и шишмиши утичу на 35 посто свјетске производње усјева, повећавајући производњу 87 водећих прехрамбених усјева у свијету, плус многе биљне лијекове.
Пчеле су важне у смислу одрживе пољопривреде и стварања радних мјеста на селу. Опрашујући повећавају пољопривредну производњу и тако одржавају разноликост на пољима.

Заједно с осталим опрашивачима, пчеле имају важну улогу у одржавању биолошке разноликости, осигуравању опстанка и репродукције многих биљака, подржавању обнове шума, прилагођавају на климатске промјене, побољшању количине и квалитете пољопривредне производње.

Ове године ФАО ће прославити Свјетски дан пчела, 20. мај,  виртуелним догађајем на тему"Bee engaged: Celebrating the diversity of bees and beekeeping systems  - Буди укључен: слављење разноликости пчела и пчеларских система”.

Семберија инфо