ЕВО ЗАШТО СЕ БОГОЈАВЉЕНСКА ЖЕЉА ЗАМИШЉА ТАЧНО У ПОНОЋ :: Semberija INFO ::

 

ЕВО ЗАШТО СЕ БОГОЈАВЉЕНСКА ЖЕЉА ЗАМИШЉА ТАЧНО У ПОНОЋ


Foto
Богојављење је празник који се слави 19. јануара и један је од 15 највећих празника Српске православне цркве. Претходи му Крстовдан, први дан поста послије божићних празника, а одмах за њим, 20. јануара, слави се и Свети Јован Крститељ који је Исуса крстио на ријеци Јордан.

Данас су вјерници славили Крстовдан - радостан празник у православном календару познат је и као Воздвижење Часног крста, а сутра нас чека још један велики празник - Богојављење.

На тај празник, на Јордану је први пут објављена тајна Свете Тројице и први пут су се заједно појавили Отац, Син и Свети Дух, који је у тренутку крштавања, у облику свјетлосног голуба, слетио на главу Исуса Христа.
 
Према предању, док је Христос излазио из воде, отворила су се небеса и на њега се, у облику голуба, спустио Дух свети рекавши: „Ово је син мој љубазни, који је по мојој вољи.“ То је означило објављивање Богочовјека и његово јавно увођење у спаситељску дужност.

Тог дана, на Богојављење, каже предање у Србији, сваком вјернику биће услишене све жеље. Сутрашњи празник, као и сам Крстовдан, пун је лијепих и старих народних обичаја, а један посебан изводи се тачно у поноћ.

У посљедњим минутима Крстовдана, вјерује народ, треба јасно замислити жељу. Онда у поноћ погледајте у небо и пожелите да вам се та жеља и оствари. Наиме, вјерује се да се у глуво доба, уочи Богојављења, на трен отвара небо, да се укрштају вјетрови што дувају зими с онима што дувају љети и да сва вода постаје света. Ко се тада затекне на отвореном и то види може од Бога да затражи испуњење једне жеље.
 
(Инфо Бијељина)