БАТЕРИЈЕ ЗА ЕЛЕКТРИЧНА ВОЗИЛА ДОЖИВЈЕЛЕ ДРАМАТИЧАН ПАД ЦИЈЕНА :: Semberija INFO ::

 

БАТЕРИЈЕ ЗА ЕЛЕКТРИЧНА ВОЗИЛА ДОЖИВЈЕЛЕ ДРАМАТИЧАН ПАД ЦИЈЕНА


С големим средствима уложенима у развој, трошкови литиј-ионских батерија за аутомобиле драматично падају и теко ће бити у будућности.

Наравно , све док произвођачи аутомобила не дођу до границе када ће електрична возила постати масовна појава на цестама и док се цијенама не приближе бензинцима или дизелашима.

Према процјенама америчког Уреда за технологију возила Министарства енергетике (ДОЕ), трошак литиј-ионске батерије пао је 87 одсто у размску од 2008. до 2021, пише ХАК.

Од 2021. (прелиминарни подаци), трошак износи 157 УСД/кWх искористивог капацитета батерије на разини пакирања (100.000 + јединица по наруџби) и 143 УСД/кWх укупног капацитета батерије. Цијена је 2008. процијењена на 1237 УСД/кWх искористивог капацитета батерије.

Треба напоменути да тачни бројеви нису прецизни, јер нико нема стварни свјетски просјек трошкова батерија за цијелу индустрију, али ово је ипак релеватнан податак на темељу свих доступних информација.

Напредак је забиљежен на више разина, од хемије батерије, масовности производње до поједностављаног дизајна. Ако вас занима, процјене су да још има много простора за пад цијена.

(Пословни дневник)