НЕПРЕСТАНО СЕ ТАКМИЧИМ СА САМИМ СОБОМ :: Semberija INFO ::

 

НЕПРЕСТАНО СЕ ТАКМИЧИМ СА САМИМ СОБОМ


Дали сте ми награду за нешто што волим да радим. У глуму сам ушао као нико, као незналица, ниоткуда – изјавио је у Карловим Варима легендарни сер Мајкл Кејн (1933), примајући из руку свог чешког колеге Јиржија Бартошке „Кристални глобус” за изузетан и трајан допринос свјетском филму.

Вишеминутним стојећим овацијама и оваквим свечаним чином, уз оригинални плесни перформанс, концерт на отвореном с нотама из мјузикла „Исус Христ суперстар” и раскошни ватромет, почео је 55. Карлове Вари фестивал.
Сер Мајкл Кејн енергичан и харизматичан, шеретски духовит и онако фино британски циничан,  био је и остао глумац иза ког је више од 140 телевизијских и филмских улога и два „Оскара” и бројна друга свјетска признања, међу којима се сада нашао и „Кристални глобус”.

У разговору са новинарима, осврћући се на своју дугу и плодну каријеру и сарадњу с толико различитих глумачких колега, сер Кејн је рекао:
– У раду с колегама, и оним млађим и оним што су својевремено били старији од мене, никада није било нити треба да буде икаквог снобизма јер ја не долазим из неке више класе у односу на све друге глумце. Понекад наилазим на глумце који су због нечег узнемирени када раде са мном, али ја се тада потрудим да проблем брзо ријешим јер ме чине нервозним. Сви на снимању морају бити опуштени, без обзира на то колико је ситуација напета. Може се дивно и лако радити тек када нестану сва нервоза и узбуђење.

Одговарајући на питање о свом глумачком идолу – сер Лоренсу Оливијеу, Мајкл Кејн је рекао:
– Оливије је био глумачка икона британског позоришта и неко ком сам се бескрајно дивио. Када је својевремено осванула вијест да ћемо играти заједно у Манкијевићевом филму, сви су, укључујући и мене, то коментарисали као моју велику привилегију и питали се да ли ћу током снимања ословљавати Оливијеа са „сер”. Он је још првог дана снимања ту дилему отклонио, рекавши: „Молим те да ме зовеш Лери.” Тако сам га и звао.

О тајнама глумачког трајања и ненапуштајућем глумачком ентузијазму одговорио је да је одувек следио два правила:
– Једно је правило да смијем да се такмичим искључиво са самим собом, никада с колегама. А друго је да не смијем да жалим за стварима које нисам учинио, већ само за оним што јесам учинио. Дакле, нема ту превеликих тајни. Данас не прихватам улоге како бих зарадио новац или постао што искуснији глумац. Када ме ангажују у неком филму, знају да добијају изузетно искусног глумца, који никада не касни на снимање, који ни дан-данас не заборавља свој текст и не губи живце. Снимам филмове и даље како бисте знали да постојим, јер у супротном бисте се питали: Побогу, је ли тај још увијек жив!

Сер Мајкл Кејн је још како и жив и здрав и увијек спреман за нову глумачку игру. На 55. Карлове Вари фестивалу лично ће се поклонити и послије свјетске премијере комедије „Бестселерси”, дебитантског филма редитељке Лине Раслер, у ком игра старог и мрзовољног аутора књиге с којом креће на промотивну турнеју. Тај неуморни господин – сер Мајкл Кејн.

(политика)