ЗАЛИХЕ НАФТЕ У САД-У НА НАЈНИЖЕМ НИВОУ ОД ЈАНУАРА 2020. :: Semberija INFO ::

 

ЗАЛИХЕ НАФТЕ У САД-У НА НАЈНИЖЕМ НИВОУ ОД ЈАНУАРА 2020.



Залихе сирове нафте у Сједињеним Америчким Државама пале су на најнижи ниво од јануара 2020. године и за седам процената су испод петогодишњег просјека, што је подстакло раст цијена овог енергента, при чему је Брент прешао границу од 75 долара по барелу.

Цијена футуреса сјеверноморске нафте Брент за испоруку у септембру порасла је за 0,59 посто на 75,18 долара по барелу, док се америчка WТИ нафта тргује на нивоу од 72,82 долара за барел, односно за 0,44 долара или 0,59 процената више у односу на сриједу.

До раста цијена “црног злата” долази упркос забринутости тржишних актера да би потражња за горивом могла да успори због страха од брзог ширења заразнијег делта соја корона вируса и разочаравајуће вијести да степен ефикасности Пфизерове вакцине против короне опада након шест мјесеци.

Континуирано смањење залиха нафте

Пад америчких залиха нафте ублажио је страх да би повећање производње могло да надмаши раст потражње на тржишту. Залихе сирове нафте у САД-у су пале за 4,1 милион барела прошле седмице, према званичним подацима владе.

Од децембра прошле године до јула 2021. те залихе се континуирано смањују, при чему су укупно опале између 55 милиона и 68 милиона барела, зависно од тога да ли се као извор користе подаци Америчког института за нафту (АПИ) или Управе за енергетске информације (ЕИА).

Поред тога, америчка производња нафте није успјела да забиљежи знатнији пораст у посљедњих седам мјесеци. У децембру је она у просјеку износила приближно 11 милиона барела дневно, док је у јулу 2021. варирала у оба правца унутар те цифре за 200.000 до 400.000 барела дневно, наводи се у тексту.