АУКЦИЈА БОЦЕ ВИНА САЗРЕЛОГ У КОСМОСУ :: Semberija INFO ::

 

АУКЦИЈА БОЦЕ ВИНА САЗРЕЛОГ У КОСМОСУ


Аукцијска кућа Кристис ставила је на приватну продају боцу финог француског вина које је, у оквиру експеримента виногорја Бордо, 14 мјесеци сазријевало у Земљиној орбити, а процјењује се да би цијена могла да достигне милион долара.

Ова понуда без преседана вина Петрус бербе 2000. године, ексклузивног црвеног вина свјетске класе произведеног од грожђа Mерлот у винороском региону Померол у Бордоу, објављена је у уторак у Лондону, извјештава Ројтерс.

- Ова боца Петруса 2000 представља важан корак у напорима за развојем и изучавањем процеса зрења вина - навео је у саопштену Тим Триптри, директор међународног одјељења за вино и жестока пића у Кристису.

Приход ће ићи приватној европској ракетној компанији Спејс Карго Анлимитед, која је лансирала 12 боца Петруса 2000 на пут до Међународне свемирске станице у новембру 2019. године, у оквиру серије експеримената у виноградарству и микрогравитацији.

Десетак боца Петруса враћено је на Земљу са свемирске станице у јануару ове године у карго капсули Спејс Екс након што је у орбити, на удаљености од 300 милиона километара од Земље, провело скоро 440 дана.

Након повратка у Бордо, на Институту за истраживање вина и винове лозе, отворена је једна боца вина ради теста "на слијепо" током којег је десетак водећих енолога поредило укус са узорком Петруса исте бербе које је сазријевало на Земљи.

Оба узорка су оцијењена са 98 бодова, иако стручњаци тврде да су осјетили разлику у укусима.

Из Кристиса су навели да је у оквиру приватне продаје понуђена једна флаша из "свемирске колекције" за куповину одмах, заједно са боцом "земаљског" оригиналног Петруса 2000, плус декантер, сет чаша и вадичеп направљен од метеорита.

Једна боца бербе Петрус 2000, са имања од 28 хектара које производи само око 30.000 флаша годишње, обично кошта 5.366 америчких долара, а једна је продата на аукцији 2018. године за 51.660 долара, према подацима са Виновеста, платформе за инвестирање у виноградарство и производњу вина.