Пет најбољих природних извора калцијума :: Semberija INFO ::

 

Пет најбољих природних извора калцијума


Калцијум је најзаступљенији минерал у нашем тијелу. Љекари препоручују одраслима да уносе најмање 1.000 милиграма калцијума дневно, а дјеци, старијим особама и женама у постменопаузи може бити потребно још више.
 

1 . Сјеменке

Сусам , мак, чиа сјеменке и целер садрже много калцијума. У кашичици мака 127 милиграма калцијума, сусам - 70 милиграма. Осим тога, сјеме садржи мноштво других корисних хранљивих материја као што су манган, гвожђе, бакар и омега-3 масне киселине.

2 . Сир

Нису сви сиреви исти у овом погледу. Пармезан је најбогатији калцијумом - 30 грама садржи 242 милиграма минерала. У меким сортама сира и свјежег сира мање је калцијума, око 30-50 милиграма на 30 грама производа. Узгред , калцијум се лакше повећава из млијека него из биљних извора, имајте то на уму. И боље је јести сир и свјежи сир одвојено од чаја и кафе - кофеин омета апсорпцију калцијума.

3 . Јогурт

Чаша обичног грчког јогурта садржи више од 20 процената ваше дневне потребе за калцијумом. Плус пробиотици и други корисни елементи у траговима: калијум, фосфор, витамини Б.

4 . Конзервирана риба

Под условом да је поједете са костима. Само 100 грама рибљих конзерви садржи скоро трећину дневног уноса калцијума - не треба јести више, уосталом, у производу има пуно соли.

5 . Пасуљ и сочиво

Имају доста биљних протеина, али и калцијума. Истина , релативно мало - 150 грама готовог пасуља или сочива садржи око 200 милиграма калцијума. Али уз то ћете добити добар дио цинка, фолне киселине, магнезијума, калијума и гвожђа.