Зашто нас ујутру боли глава? :: Semberija INFO ::

 

Зашто нас ујутру боли глава?



Када се појави јака главобоља, једина помисао нам је да она што прије престане. Често је болна, исцрпљујућа, смета нашим дневним активностима и обавезама. Узроци јутарње главобоље су многобројни.

Јутарње главобоље обично нас буде прије свитања, мада истраживања показују да се оне могу јавити и када се пробудимо. Сматра се да око 50 одсто људи има јутарњу главобољу.

Често се јавља послије непроспаване ноћи, мало сна, када смо под стресом. На јутарњу главобољу могу да утичу храна, алкохол, стрес и јако свјетло.

Без обзира да ли сте склони мигренама, тензионим главобољама или кластер главобољама можда ћете моћи да смањите њихову учесталост тако што ћете идентификовати шта их изазива.

У раним јутарњим сатима јављају се мигренозне главобоље, као и глабобоље повезане са апнејом у сну. Према новим истраживањима поремећај сна може да укаже на почетак мигрене, која временом може да постане и хронична.

Постоји неколико врста јутарњих главобоља подијељених према типу тупог, оштрог или пилсирајућег бола: мигрена, кластер главобоља, тензиона главобоља…

Као посљедица недостатка сна јавља се несаница која је најчешћи узрочник јутарње главобоље. Ако су главобоље честе препорука је посјета љекара.

Научне студије дошле су до закључка да пацијенти са мигреном имају 2,5 пута већу вјероватноћу да постану депресивни и анксиозни. Истраживачи истичу да поремећаји менталног здравља такође могу да доведу до несанице, а то повећава ризик за настанак јутарих главобоља. Тако пацијенти који имају мигрену имају већу могућност да буду депресивнији од људи који немају мигрену.

Апнеја и хркање у сну могу бити узрок јутарњих главобоља. Шкрипање или стискање зуба познато је као бруксизам. Јавља се током ноћи усљед поремећаја сна. Истраживачи сматрају да су главобоље повезане са бруксизмом последица поремећаја у темпоромандибуларном зглобу вилице. Ова врста главобоље локализује бол у близини сљепоочница.

Напрезање мишића врата

Главобоље у раним јутарњим сатима могу да буду посљедица напрезања мишића у врату. Избор јастука је важан јер он треба да нам помогне да имамо удобан положај током сна који је важан за кичму и врат.

Добар сан, као и његову динамику могу да поремете лијекови, нарочито они који се користе за лијечење поремећаја сна. Главобоља настала због прекомјерне употребе лијекова против болова такође је узрочник јутарње главобоље.

Превише сна такође може да изазове појаву јутарње главобоље због поремећаја циркадијалног ритма и неуронских путева у мозгу, пише Харвард Хеалтх.


НовостиМагазин