Савјети за више среће у животу :: Semberija INFO ::

 

Савјети за више среће у животу


Среćа је феномен који многи људи траже и желе, а може се описати као комбинација повољних околности, прилика и догађаја који се спајају како би донели успех и пријатна искуства.

Међутим, важно је препознати да су несрећа и негативан сплет околности природан део живота и фокусирати се на ствари које можемо да контролишемо да бисте превазишли лош период у ком сте се нашли.

Истражићемо квалитете неопходне за среćан живот, као и сујеверја и зашто људи имају лошу среćу!



Предиспозиције за среćан живот

Среćа је често повезана са одређеним особинама личности и навикама, па тако ћете их видети у практиковању код људи “рођених под срећном звездом”, а ни они сами неће бити често свесни да их поседују или примењују.

Међу првима је то да позитиван поглед на живот и оптимизам могу привуćи среćу, па уколико гледате само бољу страну живота имаћете много више ствари на којима можете да будете захвални, него оних ситуација за очајање.

Кључ је у Изражавању захвалности за оно што веć имате и фокусирању на добром, а знате шта кажу шта зрачиш то и привлачиш!

Додатно прихватање малих ризика и отвореност за нове могуćности, па и прилагођавање променама може донети среćу, зато кажемо да се искушате у неким проверама нивоа среће, рецимо одиграте Грчки кино, јер је добитак у игри на срећу управо показатељ да имате срећну руку.

Уколико сами предузмете иницијативу и сами потражите извор своје среће загарантовано ћете га наћи, али потражите прво у себи добро!

Треба имати на уму да превазилажење препрека и враćање поново у игру после неуспеха може повеćати вероватноćу да ćете имати среćе у будућности, јер је живот често спој лоших и добрих времена.

Сујеверја практикована за среćу

Сујеверја су веровања или праксе које нису засноване на науци, али се одређени типови сматрају да доносе среćу или вас бране од потенцијалних нечистих сила у вашој близини.

Различите културе имају различита сујеверја то је сигурно, па тако није изостало ни сујеверје код Срба, али нека од најчешćих ћемо вам навести у наставку и ко зна можда вам и помогну.

Верује се да укрштени прсти доносе среćу и штите од зла, као и куцање у дрво у три пута.

Неки су радикалнији у веровању, па тако многи људи носе амајлију, као што је примера ради зечја шапа или детелина са четири листа, верујуćи да ćе донети среćу, као и што доноси и сам проналазак те детелине.

Наравно не можемо заборавити да уколико вам се деси да проспете со током ручка морате да узмете и баците мало соли преко рамена, јер ћете онда како се мисли да одбијете зло и доносете самим тим себи среćу.

Упитајте се и који вам је омиљени број, јер и то доприноси вашој укупној срећи, па тако се број седам сматра среćним у многим културама, а са друге стране треба избегавати бројеве 13, четири и девет.

Ово је само неколико примера сујеверја за које се верује да доносе среćу, али и поштују се и религијски обичаји примера ради за бадњи дан и вече, који доносе срећу, мир и новац, иако не постоје докази који то подржавају, многи људи у њима налазе утеху и наду.

Зашто људи имају лошу среćу?

Упркос нашим најбољим напорима, лоша среćа се и даље може догодити у нашим животима, а томе доприноси сигурни смо више фактора, које ћемо навести у наставку текста.
  • Тајминг - Понекад се догађаји могу догодити у погрешно време или се ви можете јелте наћи на погрешном месту и то није фер, али се свакако понавља и немогуће је спречити.
  • Неповољне околности - Одређене околности, као што су природне катастрофе или финансијске кризе, могу довести до лоше среćе, а ви са друге стране то не можете контролисати, самим тим је потребно прихватити ситуацију и ићи ка минимазирању штете.
  • Личне одлуке - Доношење лоших одлука или преузимање непотребних ризика може довести до ужасних последица, то сви знамо. Зато не учествујте у стварима које имају потенцијал да вам нашкоде и не реагујте импулисвно, већ промислите ваше одговоре.
  • Трагови лоше среćе - Понекад се чини да лоша среćа траје неко време, стварајуćи низ несреćних догађаја и таман кад смо мислили да се завршило оно се настави, али се то свима дешава у неком тренутку и не треба губити наду.
Среćа је пожељан исход који многи људи траже, али може бити тешко дефинисати и постиćи. Тако је за неке бити срећан једнако не имати бриге и тегобе, а за друге она подразумева осеćај сврхе, смисла и испуњења. Тешко ћете и препознати да ли је неко срећан са обзиром да осмех зна доста да сакрије, преостаје да тражимо детаље нпр. кажу да срећнији људи се једноставније облаче.

Срећа је оно што ви кажете да јесте и не слушајте туђе дефиниције, јер се можда неће уклапати у ваш живот!

Често људи игноришу срећу у малим стварима вечном потрагом за неким циљевима, који тек кад се остваре се испостави да нису били вредни жртвовања себе и других, зато застаните и уживајте у лепом дану или таласању воде.