БИЉКА КОЈА ЧИСТИ ВАЗДУХ И ДУГО МОЖЕ ДА ИЗДРЖИ БЕЗ ВОДЕ: Зову је "змајево дрво" - ево како се гаји и размножава Драцена :: Semberija INFO ::

 

БИЉКА КОЈА ЧИСТИ ВАЗДУХ И ДУГО МОЖЕ ДА ИЗДРЖИ БЕЗ ВОДЕ: Зову је "змајево дрво" - ево како се гаји и размножава Драцена


Само мало пажње је довољно да ваша драцена лепо напредује и дуго буде ваш главни савезник у одржавању чистог ваздуха у дому. Током лета, биће јој врло лепо и у дворишту, под условом да буде смештена у умерену хладовину.

Драцена не може да поднесе директно сунчево светло, добиће опекотине на листовима. Не може, ипак, ни без светла, а на мањак реагује бледом бојом листова. Ипак, ова отпорна биљка се лако прилагођава животу у затвореном простору мада има тропски “имиџ”. Премда се може ширити у скоро жбунасту форму, најчешће се обликује као дрвце па заузима врло мало места.



Како се негује драцена

Може да дуго издржи без воде, а не воли претерано заливање као ни јаку зиму. Минимална температура треба да буде између 15 и 20 степени. Она никад не страда због суве земље, а кад је превише заливате - трули, а листови се опусте и пожуте.
Хладна промаја и мокра земља су највећи непријатељи драцене. Треба да је орошавате само зими и то када је, због грејања, температура виша од 20 степени, а лети редје. Ако је лети простор климатизован, орошавање се не препоручује.

Како се размножава драцена


Драцена се размножава резницама које се узимају у пролеће. Резнице треба да су дужине 8-10 цм и оставите их 24 сата да се просуше, па их онда засадите у мешавину тресета и оштрог песка или у воду да се ожиле.
Испод реза на главној стабљици појавиће се нови изданци. Рез после орезивања треба да залијете калемарским воском, јер представља отворену рану. Ако је главна стабљика доста висока, може се одрезати у више комада и сваки ће пустити корен.

Какво земљиште одговара драцени


Драцену треба посадити у хумусни супстрат са тресетом и песком, а саксија треба да буде дубља и да има добру дренажу. Пресађује се сваке друге године, најбоље у пролеће.
Од штеточина, нападају је штитасте ваши и црвени паук, а против њих помажу инсектициди које можете  купити у биљним апотекама и неким цвећарама.


Лепа&Срећна