ДЈЕЦА ИЗ БИХ И ЦРНЕ ГОРЕ ПОСЛАЛА ПОРУКУ: ПОДРЖИТЕ РАД ДНЕВНИХ ЦЕНТАРА! :: Semberija INFO ::

 

ДЈЕЦА ИЗ БИХ И ЦРНЕ ГОРЕ ПОСЛАЛА ПОРУКУ: ПОДРЖИТЕ РАД ДНЕВНИХ ЦЕНТАРА!


„Подржите рад Дневног центра за дјецу, наше куће великог срца“– гласи порука коју су поводом Дјечије недјеље упутили дјеца и млади из шест градова Босне и Херцеговине и Црне Горе. Кроз своје поруке, корисници дневних центара из Мостара, Брчког, Бијељине, Бањалуке, Подгорице и Никшића желе скренути пажњу на значај ових сигурних простора у којима многа дјеца, којој је то потребно, могу добити помоћ, подршку и потицајно окружење за напредак.
 
 „Ово је простор у који када дођем - осјећам се као да су сви моји проблеми нестали“, каже дјевојчица Ања која већ годинама долази у Дневни центар „Алтруист“ у Мостару. Ту је очекује миран простор за писање задаће, помоћ и подршку учитељица, но изнад свега - много топлине и дружења.

Медина из Никшића каже да у Дневном центру „Дефендологија“ добија разумијевање, а за Даницу из Подгорице, Центар за права дјетета Црне Горе значи сигурност, љубав, пажњу и пријатељство.

Без Дневног центра многи Роми не би имали могућности похађати школу. За мене Дневни центар „Вермонт“ значи нашу бољу будућност“, каже Елвир из Брчког.  Амра из Бијељине с поносом истиче да је први пут у Дневни центар „Отахарин“ дошла као дијете, а данас ради као волонтерка.

Ово је за мене друга кућа, мјесто на којем се осјећам као краљ“, закључује Александар, који већ годинама редовно долази у Дневни Центар „Нова генерација“ у Бањалуци.


 
Квалитетне услуге које пружају дневни центри протежу се на два нивоа – од конкретне помоћи и подршке, до превенције. У дневним центрима дјеца могу добити подршку у учењу, учешће у креативном програму, психосоцијалну подршку, а у некима од њих и редован оброк те могућност задовољења основних хигијенских потреба. Пажња се поклања и раду с породицама дјеце у ризику.
 
Досадашња искуства показују позитивне резултате. Оснажена дјеца, са већим степеном самовредновања, самопоуздања, усвојеним новим вриједносним системима и добрим навикама стичу све услове да израсту у успјешне, одговорне и продуктивне чланове друштва. Због тога је важно да овакве услуге буду доступне, те да доносиоци одлука, стручна и шира јавност  препознају њихов значај и дугорочну вриједност“, нагласила је Александра Бабић Голубовић из организације Саве тхе Цхилдрен за Сјеверозападни Балкан, која подржава рад шест дневних центара у Босни и Херцеговини и Црној Гори.
 
Добри резултати рада, различити програми подршке, број обухваћене дјеце у ризику, позитивна лична искуства корисника  и професионална услуга, аргументи су по којима сваки Дневни центар заслужује да буде укључен у званичне буџете и планове. Нажалост, то још увијек није случај у већини наведених локалних заједница. 
Саве тхе Цхилдрен аплује на надлежне на локалним и вишим нивоима одлучивања да подрже процес интеграције дневних центара у систем социјалне и дјечије заштите и омогуће редовно финансирање ове неопходне услуге. 


 
Подршком Дневног центра као „куће великог срца“ помаже се не само дјеци и породицама корисника, већ читавој заједници у изградњи просперитетнијег друштва у којем сваки појединац може остварити свој пуни потенцијал.