Сок од црног грожђа :: Semberija INFO ::

 

Сок од црног грожђа


Сок од грожђа има велике бенефите за здравље. Грожђе је богато антиоксидансима који штите наше ћелије и помаже у чишћењу организма од слободних радикала и токсина.

За припрему овог сока од грожђа најбоље је да користите црно грожђе, јер је оно само по себи слађе, па не морају да се додају веће количине шећера.

Добро је познато како чаша вина дневно може да има позитиван утицај на здравље срца и крвних судова, а иста је ствар и са соком од грожђа.
 
САСТОЈЦИ:
- 2,5 кг грожђа
- 1,5 кг шећера
- 2 лимуна
- 2 л воде

ПРИПРЕМА
:
Добро оперите грожђе, а затим га самељите у блендеру. Исјецкано грожђе пребаците у шерпу, а онда додајте килограм и по шећера. Помијешајте и оставите шерпу прекривену поклопцем или мокром крпом и оставите да одстоји 24 сата, како би грожђе пустило сокове. Сутрадан исциједите сок од једног лимуна и додајте га у смјесу. Други лимун оперите, исјецкајте на комаде и додајте два литра воде у шерпу у којој кувате сок. Након двадесетак минута кувања сок је спреман. Не треба да буде превише густ, треба да остане бистар и да има текстуру рјеђег сирупа. Сок проциједите кроз крупнију цједиљку, а потом кроз газу како бисте били сигурни да у соку није остало ништа од комадића воћа или сјеменки.

Сок разблажујте по сопственом укусу.


Семберија инфо