ТРАЖЕ СЕ И ДОПЛАТЕ: Љетовање скупље, али грађани не одустају од путовања :: Semberija INFO ::

 

ТРАЖЕ СЕ И ДОПЛАТЕ: Љетовање скупље, али грађани не одустају од путовања


Сви туристички аранжмани за љетовање ове године су скупљи због инфлације, док се за већ уплаћене аранжмане чартер летовима за Египат и Турску мора доплатити 20 евра по особи због поскупљења горива.

Како каже Зоран Прерадовић из једне туристичке агенције у Бањалуци, аранжмани су скупљи углавном за десет одсто за Црну Гору и Египат, као и за Хрватску, која већ сваке године поскупљује десетак одсто. Турска је остала са истим цијенама, али је превоз поскупио због скока цијена горива.
– Авио компаније су повећале цијене горива за пет до десет одсто и цијене се мијењају готово на дневном нивоу, али нико није повећао изнад десет одсто. Што се тиче чартер летова за Египат и Турску, у међувремену је дошло до поскупљења 20 евра по особи због раста цијена горива. Они су задржали то право, јер се цијене нафте стално мијењају – рекао је Прерадовић за РТРС.

Без обзира на поскупљења, како наводи, грађани не одустају од љетовања.
– Због пандемије многи нису путовали двије године и сада су једва дочекали да оду – оцјењује он.
Ове године се, по његовим ријечима, највише траже аранжмани за љетовање у Египту и Грчкој, која је коначно укинула ковид ограничења. За Хрватску је, наводи, потражња такође стандардно велика, јер је најближа дестинација.
Прерадовић објашњава да су туристички радници на почетку ратног сукоба у Украјини вјеровали како ће љетовање ове године бити јефитиније, а уверење су заснивали на чињеници да у Турској љетује око четири милиона туриста из Русије, те да су Руси и Украјинци у Црној Гори прошле године остварили око 20 одсто ноћења.
– Међутим, због поскупљења горива и хране, односно набавних цијена, хотелијери нису били у могућности да смањују цијене услуга – тврди Прерадовић.

ВАУЧЕРИ

Министарство трговине и туризма РС поново креће с пројектом туристичких ваучера у циљу наставка подршке домаћем туризму. Министарка Сузана Гашић рекла је да ће веома брзо почети опет са овим пројектом, а претходни резултати и статистички подаци о туристичким посјетама су главни разлози због којих су се опет одлучили за туристичке ваучере.


Српска инфо