Сочни чоколадни десерт :: Semberija INFO ::

 

Сочни чоколадни десерт


САСТОЈЦИ – мјера шоља од 200 мл:
- 2,5 шоље брашна
- 1,5 шоља шећера
- 1,5 шоља киселе воде (или млијека)
- 1 шоља пекмеза од кајсије (мада може и пекмез од брескве, једнако је добар)
- 2 кашичице соде бикарбоне
- 2 кашичице цимета, или по жељи
- 1 кашика какаа
 
Премаз:
- 8 кашика
 пекмеза од кајсије
- 100 гр чоколаде
 
Глазура:
- 100 гр чоколаде
- 4 кашике уља
 
ПРИПРЕМА:
Помијешати брашно, шећер, цимет и какао.
Посебно помијешати киселу воду и пекмез. Мијешати док се састојци не растопе. Додати соду бикарбону, промијешати, па све истрести у суве састојке. Све измијешати, па истрести пола смјесе у обложен или поуљен и посут брашном плех 33x23 цм. Маса треба да је рјеђа, да је лако сипате. Пећи у загријаној рерни на 200 степени Целзијусових док се не ухвати корица, око 15 минута.
 
Извадити, премазати пекмезом. Пекмез треба да је мекан како би се лако мазао. Ако није, додајте пар кашика вруће воде и добро измијешајте. Преко пекмеза нарендајте чоколаду.
 
Пошто то урадите прелијте остатком смјесе, али тако да она полако цури и свуда шарајте. Послије не морате толико да развлачите и помјерате чоколаду. Вратите да се пече. Пеците још неких 15 минута. Можете тестирати чачкалицом само горњи дио, јер ако убодете дубље захватићете дио са пекмезом.
 
Колач не смијете ни предуго да печете, јер ће се исушити. Треба да остане сочан, јер је баш ваздушаст и мекан. Ако се дуже пече кроз ове рупице ће пролазити топао ваздух и сасушити колач изнутра. Печен колач прелите отопљеном чоколадом са уљем и хладите.