НАНА је универзални лијек :: Semberija INFO ::

 

НАНА је универзални лијек


Нана, мента или пеперминт само су различити називи за исту биљку, а чај од нане бројни медицински стручњаци, љекари и нутриционисти препоручују да се конзумира на дневној бази.

Првобитно аутохтона у Европи и на Блиском истоку, нана се данас узгаја у многим крајевима широм свијета. Она има пријатан и деликатан укус, а служи као освјежавајући напитак чак и онда када не помаже некој болести, јер је нана одлична за ум и тијело.

Мента је сјајан извор мангана, бакра и витамина Ц. Осим тога, у себи садржи антиоксидативна, антиспазмодична, антибактеријска, антивирусна и антигљивична својства.
 
Постоји бар осам бољки које успјешно рјешава чај од нане. Чај од нане може да ослободи иритирајући осећај у грлу, који тјера на кашаљ, чиме се ублажавају симптоми надражених респираторних органа. Опушта мишиће грла и груди, а уз овај чај се могу елиминисати сви аспекти прехладе и грипа.

Мента у себи садржи ментол, који је природни деконгестив (средство за отчепљење носа), пружајући олакшање синусима од притиска, који се догађа у стањима прехладе и алергије. Топла течност од нане може да ублажи упалу грла која је природан пропратни ефекат сезонских симптома прехладе.

Нана побољшава циркулацију и испољава противупалне и аналгетске ефекте, који помажу ублажавању болова у мишићима. Ментол као једна од главних компоненти нане помаже у ублажавању упаљеног мишићног ткива.
Уља пеперминта и неке од њених органских компоненти имају моћ да елиминишу апетит, тако да и сам мирис ове супстанце може негативно да утиче на преједање, а затим и на гојазност.

Испијање чаја од нане ублажава симптоме надимања и потпомаже отпуштање гасова из организма, тако што опушта мишиће и омогућава да дигестивни гасови лакше пролазе.

Ово је можда најмање позната корист чаја од менте, али он може бити ефикасан и код осјећања повишене температуре и грознице. Ментол расхлађује организам и зато ефектно снижава температуру тијела, и изнутра, и споља.

Познати народни лијек за стање мучнине и болова у желуцу, свакако, је најобичнији чај од нане.
 

Семберске новине - Семберија инфо