ЕП МОБИЛЕ ЗАКОРАЧИО У БУДУЋНОСТ: ЕЛЕКТРИЧНИ АУТОМОБИЛИ БЛИЖИ НЕГО ШТО МИСЛИМО :: Semberija INFO ::

 

ЕП МОБИЛЕ ЗАКОРАЧИО У БУДУЋНОСТ: ЕЛЕКТРИЧНИ АУТОМОБИЛИ БЛИЖИ НЕГО ШТО МИСЛИМО


Замислите да од Београда до Сарајева можете стићи за три марке, да имате ниске трошкове одржавања и притом бринете о животној средини. Ту замисао развијене европске земље увелико су преточиле у стварност, а наша замисао је да електрични аутомобили постану свакодневица и у Републици Српској и БиХ, кажу у предузећу ЕП Мобиле из Бањалуке, чланици Инфинитy Интернатионал Гроуп.

Једини су у Републици Српској који у овом тренуку раде на успостављању инфраструктуре за електромобилност и већ су препознатљиви по 15 пунионица од којих је већина у Српској. ЕП Мобиле увелико ради на пројектима за развој мреже пунионица широм земље, каже директор тог предузећа Никола Каран. Као млад човјек са искуством правника и менаџера у Иновативној корпорацији, Каран открива да уз знање и квалитет осталих чланица групације које су већ етаблиране у области ИТ индустрије и енергетике, очекује велике искораке и у електромобилности.

„Декарбонизација и смањење употребе фосилних горива до 2050. године велики је пројекат Европске уније у којем ће свако од нас морати да нађе своје мјесто. У питању је будућност читаве планете у коју смо кроз наше пројекте озбиљно закорачили. Наравно , морам рећи да нас чека много посла, јер у причи о електромобилности треба паралелно радити на више колосијека – од инфраструктуре до законске регулативе“, објашњава Каран.

Колико на свему томе треба радити, најбоље илуструју бројке. Процјењује се да у БиХ тренутно има 0,6 одсто електричних возила, док су Норвежани стигли до чак 55 процената. И до тога да већина власника таквих аутомобила има приступ пунионицама у својим кућама или становима.

„Како су то постигли? Најприје свијешћу о значају коришћења такве врсте превоза, али и бројним олакшицама. Укинули су царинске стопе на куповину или увоз електричних аутомобила и ПДВ, а увели субвенције, бесплатно коришћење аутопутева и трајеката, као и бесплатно паркирање. По сличном принципу радиле су и неке друге европске земље које предњаче у електромобилности“, каже Каран и напомиње да то јесте најбољи пут, јер су електрични аутомобили у овом тренутку прилично скупи.



„Све државе  у окружењу  издвајају знатна средства за подршку при куповини еколошки прихватљивих возила, нарочито за возила са електричним погоном. Србија даје  субвенцију  до 5.000  евра, Хрватска  издваја  износ једнак ПДВ-у, док Словенија издваја и до 8.500  евра  субвенције по купљеном електричном возилу“, истиче директор ЕП мобиле.

С друге стране, они су и изузетно рентабилни, јер имају мало механичких дијелова, па на мајсторе и сервисе можете скоро па да заборавите. Њихов главни дио је батерија чији је оквирно трају десетак година, а произвођачи најчешће дају гаранцију на пет до седам година.

„Батерије су, такође, све модерније и са све већим капацитетом, па можете прећи и до 600 километара са само једним пуњењем, зависно о моделу аутомобила. Наравно , уз развијену инфраструктуру и мрежу пунионица, можете стићи гдје год желите, јер ћете имати гдје да станете и допуните свог четвороточкаша“, објашњава Каран који ЕП Мобиле у будућности види и као произвођача пуњача.

За почетак, ЕП Мобиле је главни дистрибутер Хагера, велике њемачке компаније која је произвођач пуњача са одличним квалитетом, а сарађују и са АББ-ом, Шнајдером, Поршеом.

Сарадња са највећима, а прије свега визија да и ми морамо бити дио дугорочне  стратегије  која ће до 2050. године трансформисати транспортни систем ЕУ у одржив, гура нас напријед, каже Каран. Заправо се ради о области од које добрим дијелом зависи и опстанак планете.