АУТОМОБИЛ НА СУНЦУ ПОСТАЈЕ КАО РЕРНА :: Semberija INFO ::

 

АУТОМОБИЛ НА СУНЦУ ПОСТАЈЕ КАО РЕРНА


Деца су осетљива на екстремне температуре, па се могу прегрејати три до пет пута брже него одрасле особе


Регион је потресла вест да је четворогодишња девојчица пронађена мртва у аутомобилу  у дворишту куће, у месту Доња Пискавица.

Дете је преминуло због последица екстремног прегревања, пошто је дуже време боравило у паркираном аутомобилу који је био изложен врелом јулском сунцу.

- Возило је било на сунцу, а унутра је било као у рерни  - рекао је патолог и директор Завода за судску медицину Републике Српске Жељко Каран, који је радио обдукцију по налогу дежурног тужиоца.

Високе температуре ваздуха ризичне су не само за старије људе и хроничне болеснике, већ и за младе и здраве, а посебно за децу. Наиме , током дужег боравка на сунцу организам почиње да се прегрева, унутрашњи систем терморегулације почиње да отказује и уколико дете не буде склоњено у расхлађену просторију може доћи до фаталног исхода.

Из Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” упозоравају да деца никада не би смела да остану у паркираном возилу на сунцу.

Чак и са отвореним прозорима температура у аутомобилу се може за десет минута попети на 40, ако је напољу 25 степени. Деца су осетљива на екстремне температуре, па се могу прегрејати три до пет пута брже него одрасле особе.

У случају прегревања код деце може доћи до топлотног удара који може да има фаталне последице. Топлотни удар манифестује се малаксалошћу, раздражљивошћу, поспаношћу, дезоријентацијом, повишеном темепратуром, повраћањем, конвулзијама и несвестицом.

Прва помоћ подразумева склањање детета из прегрејаног аутомобила, раскомоћивање и квашење водом. Потребно је, поручују из “Батута”, пешкир наквасити млаком водом и њиме дете освежавати, стављати му хладне облоге на врат, препоне и испод пазуха.

- У пределу тих делова тела налазе се крвни судови најближи кожи, па се хлађењем тих подручја убрзава снижавање темепературе целог тела - наводе у “Батуту”.

Неопходно је, такође, давати детету што више течности у гутљајима на сваких 15 минута.
Телесна температура двогодишњег детета остављеног у аутомобилу може за сат времена да нарасте до 40 степени Целзијусових, а то може да доведе до топлотног удара, тврде научници са Аризона државног универзитета (АСУ) који су радили испитивања на температурама између 36 и 41 степена како би утврдили колико брзо возила могу да се загреју.

Установили су, такође, да није безбедно остављати децу ни у аутомобилу паркираном у хладовини када су напољу екстремно високе температуре. Топлотни удар дете може да добије ако борави два сата у затвореном аутомобилу паркираном у хладовини.

Шта се догађа са дететом приликом топлотног удара

Уколико дете проведе у аутомобилу сат времена, телесна температура може да достигне 38 степени Целзијуса. Тада долази до  хипотермије, знојења и жеђи.

После 90 минута телесна температура може да нарасте на 39 степени. Тада дете почиње да се зноји, јавља се црвенило на кожи и повећава број откуцаја срца. За децу која болују од епилепсије ова ситуација је још критичнија - она почињу да се грче.

После 150 минута проведених у аутомобилу на сунцу јављају се температура од 40 степени, несвестица, дехидрација, слабост, повраћање и отежано дисање.

Уколико је аутомобил тамне боје, реакције дечјег организма на топлотни удар одвијају се још брже.
Тако , ако дете проведе 65 минута у аутомобилу који је паркиран на сунцу почиње обилно да се зноји и увећава му се број откуцаја срца, а паралелно се јављају несвестица, слабост, дехидрација, повраћање и отежано дисање.

После 170 минута температура тела износи 41 степен Целзијуса, јављају се јака главобоља, вртоглавица, збуњеност, халуцинације и делиријум. Тада је неопходно потражити хитну медицинску помоћ.

(телеграф.рс)