Колико дуго након кухања се смију јести јаја? :: Semberija INFO ::

 

Колико дуго након кухања се смију јести јаја?


Кухана, обојена умјетним бојама или украшена на традиционалан начин – јаја су неизоставан симбол Васкрса.

Како бисте избјегли појаву болести поријеклом из хране, важно је знати како правилно поступати приликом припреме и украшавања и конзумације јаја.

За почетак, користите јаја из поузданог извора.

Кад Васкрс прође, обојена јаја обично остају. Али, колико их је дуго сигурно јести те на који начин их можете чувати да што дуже потрају, откривају стручњаци.

Чињеница је да кухана јаја имају знатно краћи рок од оних свјежих, упозоравају стручњаци.

Наиме, основно је правило како би јаја након кухања требало држати у фрижидеру, а не у корпицу на столу како то већина чини.

"Оставља ли се јаје дуже од два сата на собној температури, то може изазвати раст и размножавање бактерија у њима", објавлила је раније америчка ФДА.

Знак да се јаје покварило је оштар мирис који подсјећа на сумпор.

Ако су јаја дуже вријеме на собној температури најбоље је да их баците.

"Треба бацити сва тврдо кувана јаја остављена на собној температури дуже од два сата. Треба узети у обзир и вријеме утрошено за бојење јаја. Али, ако сте их два сата након бојења вратили у фрижидер сигурна су за јело до чак шест дана. Исто важи и за друга јела која садрже јаја", казао је Дарин Детвилер, стручњак за безбједност хране на Универзитету Нортхеастерн у САД.

Он је додао да све док се користи боја која је сигурна за храну она не би требала да буде сметња.

Највећи ризик од једења неадекватно збринутих јаја је тровање салмонелом. 

Салмонела се најчешће крије у недовољно куваним јајима, пилетини и говедини, млијечним производима, кремастим колачима и сладоледу. Симптоми су бол у стомаку, температура и дијареја.

Независне новине