Догодило се на данашњи дан, 1. фебруар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан, 1. фебруар


Данас је сриједа, 1. фебруар, 32. дан 2023. До краја године има 333 дана.

1328 . - Умро француски краљ Шарл Четврти, посљедњи директни потомак династије Капет на пријестолу Француске, који је уједно био и краљ Наваре, као Шарл Први. Током владавине од 1322. реформисао је администрацију у настојању да ојача монархију, а 1327. је склопио мир са Енглеском.

1650 . - Умро француски филозоф, математичар и физичар Рене Декарт, оснивач нововјековне европске филозофије, посебно модерног рационализма. Тврдио је да су у основи свега двије супстанце, једна основа мишљења и свијести Рес цогитанс /мислећа ствар/, а друга тјелесности Рес еxтенса /простирућа ствар/. Вјеродостојност њиховог постојања постиже се само помоћу онтолошког аксиома Цогито, ерго сум/мислим, дакле јесам/. Разлог и сврху постојања тих супстанци чини трећа апсолутна супстанца - Бог. У математику је увео промјенљиву величину и функцију, што је била преломна тачка у развоју те науке. Дјела : "Расправа о методи", "Правила за руковођење умом", "Медитације о првој филозофији", "Расправа о страстима душе", "Принципи филозофије", "Геометрија".

1748 . - Указом аустријске царице Марије Терезије Рацка Варош /Српски Град/ добила назив Неопланта и статус слободног краљевског града. Срби су га назвали Нови Сад, а град је, захваљујући привилегијама и економским повластицама, убрзо испредњачио у односу на остале у Војводини. Основане су многе школе, покренути часописи, дјеловала је Матица српска и постао је снажан српски центар културе - "српска Атина" - како су га назвали - и индустријски, научни и трговински центар Војводине и Србије.

1790 . - Први пут засједао Врховни суд САД, годину дана након оснивања.

1793 . - Револуционарна Француска, непуне двије седмице послије погубљења краља Луја Шеснаестог, објавила рат Великој Британији и Холандији.

1805 . - Рођен француски револуционар Луј Огист Бланки, оснивач више тајних револуционарних удружења. Двапут је осуђиван на смрт и добио је надимак "Оковани Прометеј", јер је у тамницама провео 36 година и пет мјесеци. Конспиративан рад, завјереничке групе и оружани устанак сматрао је једином тактиком пролетаријата. Диктатуру пролетаријата је замишљао као диктатуру мале групе професионалних револуционара.

1840 . - У америчком граду Балтимор отворен први стоматолошки факултет у свијету.

1860 . - Рођен српски филолог Милан Решетар, универзитетски професор словенске филологије у Бечу и Загребу. Проучавао је језик старих споменика, дијалеката и акцената, посебно књижевну и културну историју родног Дубровника и био је најбољи познавалац дубровачког новца. Дјела : на српском - издање"Горског вијенца", "Дубровачка нумизматика 1 и 2", "Нове дубровачке повеље Стојановићева зборника", "Никша Звијездић, дубровачки канцелар 15. вијека", "Најстарији дубровачки говор", "Најстарија дубровачка проза", "Дубровачки зборник од године 1520.", "Језик Марина Држића", на њемачком језику - "Чакавштина и њене некадашње и садашње границе", "Штокавски дијалект", "Дубровачки споменици 13-15. вијека".

1861 . - Тексас се отцијепио од Уније и прикључио Конфедерацији јужних америчких држава.

1874 . - Рођен аустријски писац Хуго фон Хофманштал, чији су стихови и прозна дјела натопљени меланхолијом и резигнацијом, сазнањем о пролазности и смрти. Већ са 17 година писао је пјесме највишег умјетничког домета, чија сугествност лежи у тананим осјећањима, језичкој прецизности и готово непоновљивој музикалности. Сарађивао је с Рихардом Штраусом, за чије је композиције писао либрета. Дјела : драме"Тицијанова смрт", "Луда и смрт", "Мало свјетско позорје", "Бијела лепеза", "Електра", "Едип и Сфинга", "Човјек", "Салцбуршко велико свјетско позорје", "Кула", "Ћудљив господин", либрета"Кавалир с ружом", "Аријадна на Наксу", "Жена без сенке", приповијетка"Бајка 672. ноћи", есеј "Писмо лорда Чендоса".

1893 . - Томас Едисон у Вест Оринџу у Њу Џерсију отворио први филмски студио у свијету.

1901 . - Рођен амерички филмски глумац Клерк Вилијем Гебл, који је играо у више од 70 филмова, зрачећи несвакидашњим магнетизмом, посебно на женску публику. Филмови : "Источни пут", "Слободна душа", "Догодило се једне ноћи"/награда "Оскар"/, "Побуна на броду 'Баунти'", "Кинеско море", "Прохујало са вихором", "Сан Франциско", "Могамбо", "Пробни пилот", "Учитељево мезимче", "Неприлагођени", "Људи у бијелом".

1908 . - Одговарајући на терор режима, републикански завјереници у Лисабону убили португалског краља Карлоса Првог и његовог сина, који је требало на наслиједи пријесто.

1918 . - У аустроугарској флоти у Боки Которској избила једна од највећих побуна морнара у Првом свјетском рату. Топовски хитац с крстарице "Санкт Георг" означио је почетак побуне више од 8.000 морнара са око 400 бродова у Јадрану. Побуњеници су тражили неодложно закључење мира, демобилизацију, право свих народа у Аустро-Угарској на самоопредјељење, побољшање услова рада на бродовима и амнестију учесника побуне. Побуна је угушена у крви.

1922 . - Рођена италијанска оперска пјевачица Рената Тебалди, несумњиво један од највећих лирских сопрана 20. вијека, која је бриљантно интерпретирала велике роле, посебно у операма Ђузепа Вердија и Ђакома Пучинија.

1924 . - Прва лабуристичка влада Велике Британије признала СССР, што је допринијело сламању дипломатске изолације те земље.

1935 . - Почео штрајк солидарности студената Београдског универзитета с друговима у концентрационом логору у Вишеграду, а у сукобу с полицијом је погинуо студент права Мирко Срзентић. Студенти су тражили пуштање колега из логора, одлазак полиције из зграде Универзитета и омогућавање Срзентићеве сахране. Ухапшено је више од 300 студената, а тридесетак послато у Вишеград.

1942 . - Вођа норвешких нациста Видкун Квислинг у Другом свјетском рату у окупираној Норвешкој постао предсједник марионетске владе.

1946 . - Норвешки дипломата Тригве Ли изабран за првог генералног секретара УН.

1946 . - Мађарска проглашена републиком, с предсједником Золтаном Тилдијем и премијером Ференцом Нађом.

1950 . - У Београду основан Жељезнички музеј, први такав у Југославији, који је отворен за јавност у априлу 1953.

1958 . - Проглашено уједињење Египта и Сирије и заједничка држава названа је Уједињена Арапска Република.

1966 . - Умро амерички филмски глумац и режисер Бастер Китон, који је увијек глумио усамљеног човјека, предодређеног судбином да се бори против свих. Чинио је то виртуозно, каменог лица, доводећи до савршенства јединство геста, мимике и ситуације. Појавом звучног филма публика му је окренула леђа, али је поново постао популаран кад су његови нијеми филмови озвучени. Филмови : "Генерал", "Наше гостопримство", "Навигатор", "Шерлок Млађи", "Сниматељ", "Булевар сумрака", "Свјетла позорнице".

1974 . - У пожару који је захватио новоизграђени солитер у бразилском граду Сао Паоло погинуло више од 220 људи.

1979 . - Ирански вјерски вођа ајатотах Рухолах Хомеини вратио се у земљу из Париза послије 15 година изгнанства, махом у Ираку. Тиме је наступила нова фаза исламске револуције, којом је у Ирану успостављена исламска теократија.

1982 . - Проглашена конфедерација Сенегамбија, настала удруживањем афричких држава Сенегал и Гамбија.

1991. - У земљотресу који је погодио пограничне области Авганистана и Пакистана погинуло више од 1.200 људи.

1992 . - Објављен Меморандум југословенске владе о злочину геноцида у Хрватској и скрнављењу спомен-подручја "Јасеновац". У Меморандуму је предложено да УН утврде чињенице и на основу тога предузму мјере према хрватским властима, али је захтјев игнорисан.

1992 . - Влада Републике Српске Крајине /РСК/ одбацила план Сајруса Венса и остала при захтјеву да мировне снаге УН буду ангажоване само на линији сукоба. Сљедећег дана Предсједништво СФРЈ је прихватило Венсов план, а потписао га је и предсједник Скупштине РСК, што је двије седмице касније потврдила Скупштина РСК.

1995 . - Поплаве у Холандији натјерале скоро 250.000 људи да напусти домове, што је највећи егзодус у историји те земље.

1996 . - Предсједник Жак Ширак објавио да је Француска окончала нуклеарне пробе "једном заувијек".

2001 . - Анкетна комисија скупштине Републике Српске за испитивање посљедица на околину и становништво дејства муниције са осиромашеним уранијумом одлучила да се обрате циркуларним писмом свим релевантним институцијама и појединцима у Републици Српској, ФБиХ и свијету који могу пружити податке о штетном дјеловању ове муниције.

2003 . - Свих седам астронаута у америчком спејс шатлу "Колумбија" изгубило живот приликом распадања космичке летјелице.

2004 . - Најмање 200 људи погинуло или повријеђено у току два симултана самоубилачка напада на просторије двије курдске политичке партије у граду Арбилу, на сјеверу Ирака.

2012 . - Умрла Вислава Шимборска, пољска књижевница и преводилац, добитиник Нобелове награде.

​(Независне)