МЕРЦЕДЕС ПРОДАТ ЗА 135 МИЛИОНА ЕВРА :: Semberija INFO ::

 

МЕРЦЕДЕС ПРОДАТ ЗА 135 МИЛИОНА ЕВРА


Редак примерак аутомобила марке „мерцедес" продат је за рекордних 135 милиона евра - и то са добрим разлогом.

​Аутомобил је само један од два веома ретка оригинална 300 SLR Uhlenhaut купе из Mercedes Benz Classic колекције и продат је приватном колекционару.
 
Сума коју је одвојио за возило из 1955. године, је 135 милиона евра.

Приход од аукције биће искоришћен за оснивање светског Mercedes Benz фонда који ће пружати образовне и истраживачке стипендије у области науке о животној средини и декарбонизације.

Назван по свом творцу и главном инжењеру, Рудолфу Уленхауту, купе је био „прекретница" као аутомобил са изразитим „вратима галебовог крила" која су помогла у обликовању марке Мерцедес.

Аукција је одржана у сарадњи са кућом „Сотби" у немачком Mercedes Benz музеју, уз учешће одабраног броја колекционара и купаца.

Приватни купац се сложио да ће остати доступан за јавно излагање овог аутомобила „у посебним приликама", а његов „близанац" остаје у власништву компаније и остаће изложен у Штутгарту.

„Са Mercedes Benz фондом желимо да охрабримо нову генерацију да следи иновативне кораке Рудолфа Уленхаута и развије нове технологије, посебно оне које подржавају критични циљ декарбонизације и очувања природних ресурса", рекао је Ола Келенијус, извршни директор Mercedes Benz Group AG.

„Као глобална компанија и као луксузни бренд сносимо велики ниво одговорности према друштву", додала је Рената Јунго Брунгер, члан одбора Mercedes Benz Group AG.

Фонд ће, како је рекла, помоћи у изградњи „одрживије будућности": „Уверени смо да ће приступ образовању у овим областима бити кључан у суочавању са великим изазовима нашег времена и допринети већој стабилности, просперитету и друштвеној кохезији".