ОВИМ ЛОШИМ НАВИКАМА УНИШТАВАТЕ СВОЈ ТЕЛЕФОН :: Semberija INFO ::

 

ОВИМ ЛОШИМ НАВИКАМА УНИШТАВАТЕ СВОЈ ТЕЛЕФОН


Ево седам савјета како да избјегнете лоше (па и погубне) навике које могу да скрате вријеме током којег можете користити свој телефон.
Није свеједно колико дуго ће ваш телефон радити глатко и без проблема. Уз ове савјете можете избјећи лоше навике које могу скратити вријеме током којег се можете поуздано ослонити на смартфон.
Остављате паметни телефон у ауту током врелих љетних дана или хладних зимских ноћи? Држите га под јастуком или покривачем док га пуните? Користите апликације које пуно троше батерију под директним свјетлом сунца? Ниједна од наведених навика не само што није добра за ваш уређај, него неке од њих могу бити и опасне. Веома високе температуре могу, на примјер, проузроковати трајна оштећења. Стога избјегавајте излагање телефона великој хладноћи или топлоти. Уколико примијетите да се угријао, оставите га да се охлади прије него што наставите да га користите.

Користите прави пуњач

Нису сви пуњачи исти. Да, конектор можда одговара слоту на вашем уређају и вјероватно ће га напунити. Али, то неће учинити са истим учинком, а може и да оштети батерију или порт за пуњење. Ако купујете други пуњач, поред оног који је стигао с уређајем, провјерите да ли има сертификат произвођача и снагу која одговара вашем паметном телефону.

Не преузимајте злонамјерне апликације

Ако апликација коју намјеравате да преузмете није на званичној веб страници поузданог произвођача боље је да је не преузимате. Тиме ћете у великој мјери смањити ризик излагања злонамјерном софтверу као што су вируси, шпијунски и уцјењивачки софтвер и томе слично.

Ручно чишћење апликација које раде у позадини

Мислите да апликације које су активне у позадини успоравају рад вашег телефона? Ако имате новији уређај то готово сигурно није тачно, јер паметни телефони аутоматски држе такве апликације на чекању док им не затребају. Боље је оставити их на миру него их на силу затварати и онда поновно покретати кад вам затребају.

Занемаривање надоградњи

Можда сматрате да су обавјештења о новим верзијама и надоградњама за апликације које користите и хардвер вашег телефона гњаважа, али није паметно занемаривати их. Без редовне надоградње значајно повећавате ризик од напада злонамјерног софтвера, а и паметни телефон ће након неког времена почети спорије да ради или ће у потпуности престати да функционише.

Коришћење јавно доступних Wи-Фи мрежа

Иако су бесплатне Wи-Фи мреже данас свуда присутне, то не значи да их је паметно користити баш у свакој прилици. Те мреже су често слабо или никако заштићене, што значи да су прилично лак плијен криминалцима који желе да дођу до ваших осјетљивих података, али и могу изложити ваш телефон ризику заразе злонамјерним софтвером. Препоручује се повезивање само на Wи-Фи мреже заштићене лозинком и оне које су шифроване. Избјегавајте такође посјећивање веб страница које од вас траже осјетљиве информације, као што су веб странице банака.

Лоше навике при пуњењу

Избјегавајте пуњење батерије до 100 процената капацитета. Понекада ће, наравно, то бити неизбијежно, али такве ситуације би требало да буду веома ријетке. Држите батерију свог телефона између 30 и 80 одсто капацитета кад год је то могуће. Пуните паметни телефон на хладном и добро провјетреном мјесту. Избјегавајте мјеста гдје је телефон изложен извору топлоте или условима који подстичу загријавање.
(Б92)