ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН :: Semberija INFO ::

 

ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН


1532. године – Шпански освајач Франсиско Пизаро искрцао се са малом групом војника на северну обалу Перуа. Савладавши отпор Индијанаца, Шпанија је 1572. године освојила Перу и држала га у свом поседу до 1824. године.
 
Шарл Перо
1703. године – Умро је француски писац Шарл Перо аутор чувене збирке бајки “Вилинске приче”, у којој су и “Мачак у чизмама”, “Црвенкапа” и “Успавана лепотица”.
1770. године – У Версају су се венчали француски престолонаследник Луј (касније Луј XВИ) и Марија Антоанета, кћерка аустријске царице Марије Терезије. Након Француске револуције 1789. године осуђени су на смрт и погубљени на гиљотини 1793. године.
1812. године – Турска и Русија потписале су уговор о миру у Букурешту којим су за српске устанике предвиђени општа амнестија и преговори са турским властима о аутономији Србије.
1881. године – У околини Берлина пуштен је у саобраћај први електрични трамвај.
1898. године – Рођен је српски песник, путописац и дипломата Растко Петровић. Припадао је првој генерацији српских модерниста, а његова збирка песама “Откровење” сматра се једним од најзначајнијих дела српске поезије између два светска рата.
1898. године – Рођена је књижевница Десанка Максимовић, једна од најпопуларнијих српских песникиња. Најпознатија дела: “Песник и завичај”, “Тражим помиловање”, “Немам више времена”, “Слово о љубави”.
Прочитајте и: Биографија Десанке Максимовић
1916. године – Потписан је уговор о тројној англо-француско-руској контроли Палестине ради поделе блискоисточних територија Отоманског царства.
 
Владислав Петковић Дис
1917. године – У Јонском мору код Крфа утопио се српски писац Владислав Петковић Дис, када је немачка подморница у Првом светском рату торпедовала брод на коме се налазио (“Ми чекамо цара”,”Тамница”, “Нирвана”, “Можда спава”).
Прочитајте и: Биографија Владислава Петковића Диса
1924. године – Рођен је гамбијски државник Дауд Џавара, оснивач (1959) и лидер (од 1960) Народне прогресивне странке, председник Гамбије од 1970. до 1994. године када је свргнут државним ударом.
1929. године – У Холивуду су додељене прве награде Америчке филмске академије (од 1931. познате као Оскар) филму “Крила”, глумици Џенет Гејнор и глумцу Емилу Џенингсу.
1941. године – Парламент Исланда укинуо је уговор с Краљевином Данском из 1814. године по којем је земља била под данском доминацијом и прогласио независност. Независна Република Исланд проглашена је 17. јуна 1944. године након народног плебисцита.
1947. године – Умро је енглески биохемичар Фредерик Гауленд Хопкинс, један од оснивача науке о витаминима. Са холандским лекаром Кристијаном Ајкманом добио је 1929. године Нобелову награду за медицину.
1961. године – Генерал Парк Чунг Хи извршио је војни удар у Јужној Кореји. Био је на власти до 1979. године, кад га је убио шеф обезбеђења.
1969. године – Совјетски васионски брод “Венера 5” приближио се Венери и избацио сонду која ће слати податке о тој планети.
1972. године – Председници СФРЈ и Румуније Јосип Броз Тито и Николае Чаушеску пустили су у рад хидроенергетски систем “Ђердап” на Дунаву.
1972. године – Умро је гански политичар и дравник Кваме Нкрумах, први председник независне Гане (1957). За доживотног председника проглашен је 1962. године, али је државним ударом 1966. године оборен са власти.
1974. године – Скупштина СФРЈ прогласила је Јосипа Броза Тита за доживотног председника државе.
1974. године – Хелмут Шмит је постао канцелар Западне Немачке после оставке Вилија Бранта.
1975. године – Јапанка Јунко Табеи је постала прва жена која се попела на највиши светски врх – Монт Еверест.
1984. године – Умро је амерички писац Ирвин Шо. Прославио се романом “Млади лавови” (1949) (“Луси Краун”, “Две седмице у другом граду”, “Богаташ и сиромах”, “Вече у Византији”).
1989. године – Совјетски председник Михаил Горбачов и кинески лидер, Денг Хсијаопинг, срели су се у Пекингу на Првом кинеско-совјетском самиту, чиме је и формало, након 30 година, прекинут “тихи хладни рат” између ове две највеће комунистичке државе.
1989. године – Аутомобилом-бомбом у Бејруту убијен су либански верски водја шеик Хасан Халид и још 21 особа.
1990. године – Од рака грла, умро је познати амерички забављач Семи Дејвис Јуниор.
1991. године – Британска краљица Елизабета је, током званичне посете САД-у, постала прва краљица која се обратила Конгресу.
1992. године – Повлачећи се из Босне, ЈНА је дигла у ваздух бихаћки аеродром под планином Пљешевицом вредан око шест милијарди долара.
1997. године – Председник Заира Мобуту Сесе Секо напустио је Киншасу коју су полако преузимали побуњеници, чиме је окончана његова 32-годишња аутократска владавина.
1997. године – Умро је италијански филмски режисер Ђузепе де Сантис, један од најзначајнијих представника филмског неореализма, насталог у Италији у првим годинама после Другог светског рата (“Горки пиринач”, “Рим у 11 часова”, “Цеста дуга годину дана”).
2003. године – Умро је амерички глумац Роберт Стак који је славу стекао улогом детектива Елиота Неса у ТВ серији о борби против мафије “Несаломиви”.
2005. године – Усвајањем закона у кувајтском парламенту, после више од 40 година, жене су добиле право гласа и право учешћа на изборима.
2007. године – Никола Саркози је званично постао нови председник Француске, наследивси на том месту Жака Ширака. Први пут у оквиру актуелне Пете Републике, после Де Гола, на месту председника смењују се два припадника исте политичке струје.
2013. године – Папа Фрања је позвао светске лидере да окончају “култ новца” и покрену етичке финансијске реформе. “Економија слободног тржишта створила је тиранију, у којој се људи цене на основу куповне моћи”, казао је папа обраћајући се дипломатама у Ватикану у првом великом говору о финансијској кризи.