Цвијеће у мају :: Semberija INFO ::

 

Цвијеће у мају


Још увијек није касно да двориште претворите у врт раскошних цвјетова.
Највећи број врста цвијећа сади се у рано прољеће. Међутим, постоје врсте које није касно засадити ни током маја. Најпознатије су сигурно гладиоле. Далије се, такође, могу посадити у мају, а оне цвјетају од јула, па све до појаве првих мразева.
 
Садња гладиола
Гладиоле се саде на дубини од десет центиметара, са размаком између луковица од 10 до центиметара.
-Цвијет гладиоле отвара се у јулу, треба их редовно заливати, а током цвјетања два пута мјесечно додавати течно ђубриво’’, кажу стручњаци.
Иначе, луковице гладиола имају влакнасти омотач смеђе боје са равним малим дном. У неким случајевима изданци се већ виде из луковица. Овом цвијећу највише одговара добро оцједно или пјесковито земљиште. Гладиоле воле сунце, а сама садња је веома слична, као и код других луковица. Ипак, њене луковице би требало посадити нешто дубље у односу на друге, јер имају листове који су бујни и расту у висину.
 
Далије
Савременим баштованима је далија позната као украсна баштенска биљка која расте из малих, смеђих, двогодишњих гомољика које се саде у прољеће.
Не журите са садњом, јер ће далија да болује у хладном земљишту. Садња далија би требало да почне када температура тла буде око 15,5 степени Целзијуса. За садњу одаберите добро осунчано мјесто. Далије ће имати више цвјетова ако су изложене директној сунчевој свјетлости од 6 до 8 сати дневно. Највише воле јутарње сунце. За узгој далија одаберите мјесто које је донекле заклоњено од вјетра. Далије бујају у земљишту које је плодно и добро дренирано. Земљиште би требало да има пХ вриједност између 6,5 до 7, дакле, да буде благо кисело. Ако имате земљиште које није растресито, додајте мало пијеска, тресетнице или прегорелог стајског ђубрива да бисте растресли тло због боље дренаже.


Семберија инфо