Свети Мрата најављује зиму, данас не би требало да дајете ништа из куће :: Semberija INFO ::

 

Свети Мрата најављује зиму, данас не би требало да дајете ништа из куће


Српска православна црква и вјерници славе данас Светог мученика Стефана Дечанског. У народу, празник се назива Мратиндан.

Свети мученик Стефан Урош Трећи Немањић познат као Стефан Дечански, син је краља Милутина и отац цара Душана. Ослијепљен, пет година провео је као заточеник у Цариграду, задивљујући својом мудрошћу и кроткошћу. Како учи православље, када се навршило пет година тамновања, јавио му се свети Никола и вратио му вид.

Зато је данашњи празник завјетни дан за све који болују од очних болести. У знах захвалности, свети Стефан подигао је храм Високи Дечани.

Под нејасним околностима, вјероватно по наређењу сина, цара Душана, на данашњи дан 1331. године, завршен је живот Стефана Дечанског, чије мошти почивају у задужбини испод Проклетија код Пећи.

Наш народ овог свеца прославља као Мрату, по Светом Мартину, који се некада прослављао на овај дан. У скоро свим нашим крајевима данас се обиљежавају крсне и заветне славе.

У народу се и данас чује - Свети Мрата, снијег на врата, којом је означен почетак хладног и сњежног периода године.

Према народном вјеровању Свети Мрата је заштитник вукова и данас их сазива и одређује колико оваца којем домаћину смију да поједу током зиме па се на данашњи дан овце и стока не изводе из торова и штала.

На Мратиндан ништа се не даје из куће, не преде се вуна нити се шта пере, а не раде ни обућари и кројачи.

У неким крајевима домаћин преузима све кућне послове на себе како би породица имала добру годину. Ако одбије да то уради година ће им бити лоша.

Српска православна црква прославља данас и Светог великомученика Мину. По занимању војник, као истински хришћанин, напустио је војску и отишао у планину. Послије неколико година се вратио и пред окупљенима објавио своју вјеру у Христа. Мучен је и на крају посјечен мачем, око 304 године. Над његовим моштима у Александрији је саграђена црква.


РТС / Глас Српске