ОТВОРЕНЕ „ЉЕТНЕ ВЕЧЕРИ 2021“ У ЈАЊИ :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕНЕ „ЉЕТНЕ ВЕЧЕРИ 2021“ У ЈАЊИ


На платоу испред Дома културе у Јањи синоћ је отворена 16. по реду културна манифестација „Љетне вечери Јања 2021“. По обичају, прва ноћ је била резервисана за подсјећање на богатство фолклорног стваралаштва нашег поднебља и за незаобилазни севдах.


Поред домаћина из Бошњачког културно-умјетничког друштва „Мула Алија Садиковић“ своје знање и умијеће синоћ су представили и чланови Градског културно-умјетничког друштва „Халисија“ из Калесије и Бошњачког културно-умјетничког друштва „Бехар“ из Маоче. Прије самог наступа сви учесници програма су у народним ношњама продефиловали улицама Јање.

Они који су присуствовали синошњем празнику фолклора могли су уживати у шаренилу боја народних ношњи и виртуозности покрета бројних младих кроз кореографије „Бошњачке народне игре“, „Православне игре из сјевероисточне Босне“, „Игре из источне Македоније“, „Бошњачке градске дјевојачке игре“, те „Игре из босанске Посавине“.


Инструменталну верзију неколико севдалинки и неизоставно коло на крају програма одсвирао је млади хармоникаш из Бијељине, Амар Ћосић. Амар се дружи са хармоником од своје четврте године а музички таленат усавршава у Основној музичкој школи „Корнелије Станковић“.